h

Wake Kamp van Zeist

1 september 2015

Vrijlating kinderen uit detentiecentrum Kamp van Zeist

Kamp Zeist was weer eens het toneel voor de opsluiting van kinderen. Defence for Children heeft voor Marcia en Glaucio gevochten en vlak voordat op 31 maart de protestbijeenkomst zou beginnen kwam er bericht dat ze een verblijfsvergunning krijgen.

Lees verder
21 januari 2015

Bed, bad en brood

Het jaar 2015 is gestart en uiteraard was er op de eerste zondag weer de maandelijkse wake (www.wakezeist.nl). Met als thema "laat alles achter en begin maar opnieuw... (maar hoe?)". Inderdaad, want hoe gemakkelijk is het om een nieuw leven te beginnen in een nieuw land. Een nieuw leven, dat vaak wordt tegen gehouden door regels. Er zitten uitgeprocedeerde asielzoekers in Kamp Zeist, nog steeds, en dat komt vanwege die regels. Maar als dat zo nog steeds gebeurd, dan zijn die regels niet goed.

Lees verder
31 mei 2014

Het wordt druk in Kamp Zeist

Komende zondag, 1 juni, start de wake bij Kamp Zeist weer zoals gewoonlijk om 16.30 uur en ook deze keer zal de SP aanwezig zijn aan de Richelleweg 13 te Soesterberg. Hoe druk zal het deze keer worden? Daar durf ik geen inschatting van te maken. Wel is er een grote kans dat het binnen de hekken nog drukker wordt. Sinds februari is het (tijdelijke) asielzoekerscentrum open, daar wonen nu enkele honderden asielzoekers, zij kunnen gelukkig naar buiten en de kinderen gaan naar school in Zeist. Maar er zijn ook de mensen, die er onschuldig vastzitten omdat ze geen geldige papieren hebben. Dat er een gevangenis staat op Kamp Zeist, daar is de SP-Zeist nooit tegen geweest. Wel zijn we tegen het bestemmingsplan omdat het een gevangenis is, waar onschuldigen worden opgesloten. Daarvoor hebben we jaren terug al een motie aangenomen gekregen in de raad, omdat de meeste partijen het met ons eens zijn. Echter, de minister legt de stemming van de gemeenteraad van Zeist gewoon naast zich neer.

Lees verder
30 april 2014

Wake Kamp Zeist op 4 mei

Op 4 mei wordt zoals gewoonlijk weer de wake gehouden bij Kamp Zeist. Vanwege de datum is dit ook het herdenken van de vele mensen die hier hebben vastgezeten. Ook staan we stil bij nieuwe ontwikkelingen. Naast het detentiecentrum is nu een deel verbouwd tot asielzoekers-opvang. Het goede is dat we in Nederland toch ook willen zorgen voor mensen, die gevlucht zijn. Maar ook bij de asielzoekerscentra gaan het zeker niet altijd goed.

Lees verder
30 januari 2014

Na 99 keer waken

Januari startte voor Kamp Zeist en de daarin onschuldig opgesloten mensen met de 99-ste wake. En met de mededeling dat in de oude, provisorische cellen Syrische vluchtelingen zullen worden opgevangen. De cellen in de barakken buiten het ommuurde gedeelte worden in februari geschikt gemaakt als vluchtelingenopvang.

Lees verder
10 juli 2013

Vreemdland: Sharon Gesthuizen bij Kamp Zeist

Vreemdland organiseerde een fietsronde door midden Nederland. Met de start op Amsterdam Amstel, een tussenstop bij detentiecentrum Kamp Zeist en de eindmanifestatie bij het detentiecentrum Schiphol. Op deze manier hebben zij aandacht gegeven aan de situatie van onschuldig opgesloten vluchtelingen, met het motto Spring op je fiets voor een humaner detentiebeleid.

Lees verder
16 juni 2013

Vluchteling op de fiets

Er is momenteel veel te doen over de vraag hoe humaan onze vreemdelingen-bewaring is. Die vragen zijn terecht. Vluchtelingen horen niet in een cel, maar in een opvangcentrum. Daar kunnen ze bijkomen en hun verhaal wordt gehoord. Om hier aandacht aan te geven zijn er wakes bij Kamp Zeist, elke eerste zondag van de maand om 16.30 uur. Op 20 juni 2013 is er een speciale wake, deze start om 16.00 uur, bij Kamp Zeist.

Lees verder
16 april 2013

Waarom waken wij bij kamp Zeist ?

SP-tv Zeist stelde die vraag aan Cora Menkenbekius en aan uw raadslid Pieter Wout Duquesnoy.

Lees verder
3 april 2013

Wake bij Detentiecentrum Zeist 7 april 2013

In het Detentiecentrum Zeist verandert het een en ander. Gebouw 4, de barakken aan de achterzijde, zijn onlangs gesloten en zullen worden afgebroken. De mensen die er zaten zijn overgebracht naar een ander detentiecentrum, uitgezet of ‘geklinkerd’. Of in gebouw 52 nog lang vreemdelingen in bewaring zullen verblijven, is ons op dit moment nog niet bekend.

Lees verder
6 maart 2013

Een einde aan het waken?

De wake bij Kamp Zeist op 3 maart was een bijzondere wake. Allereerst was 2 dagen eerder de hoofdverdachte van de Schipholbrand in oktober 2005 vrijgesproken van schuld aan de brand. Deze brand, met de 11 doden tot gevolg, was de start van de detentie van uitgeprocedeerden in Kamp Zeist. En vanaf 2005 zijn er dus elke eerste zondag van de maand de wakes geweest. Ook is het ministerie van Justitie de gevangenissen opnieuw aan het indelen en heerste al het gerucht dat in Kamp Zeist geen asielzoekers of ongedocumenteerden meer zullen komen.

Lees verder

Pagina's

U bent hier