h

Vrijlating kinderen uit detentiecentrum Kamp van Zeist

1 september 2015

Vrijlating kinderen uit detentiecentrum Kamp van Zeist

Kamp Zeist was weer eens het toneel voor de opsluiting van kinderen. Defence for Children heeft voor Marcia en Glaucio gevochten en vlak voordat op 31 maart de protestbijeenkomst zou beginnen kwam er bericht dat ze een verblijfsvergunning krijgen.

Foto: Pieter Wout Duquesnoy

Pieter Wout Duquesnoy, SP-fractievoorzitter te Zeist: "Ik sta perplex. Jaren terug al vochten we met vele organisaties om "Geen kind in de cel" meer te hebben in Kamp Zeist. Die overwinninghebben we binnen gehaald. Nu kwam de IND weer met deze opsluiting. Ik ben blij dat na drie dagen strijd de regering moeder en kinderen een verblijfsvergunning heeft gegeven en dat ze mogen blijven."

Foto: Pieter Wout Duquesnoy

De vader krijgt geen verblijfsrecht. Dat heeft staats-secretaris Dijkhoff maandagmiddag bekend gemaakt. Het gezin was afgelopen vrijdag opgepakt en in Zeist vastgezet om uitgezet te worden. De kinderen kregen eerder geen kinderpardon, omdat vader mogelijk betrokken is geweest bij oorlogshandelingen in Angola. Gláucio is in Nederland geboren en Márcia was drie jaar toen zij naar Nederland kwam. Beiden kinderen zijn nooit in Angola geweest en spreken de taal niet. De verontwaardiging in het land was dan ook groot over de dreigende uitzetting van het gezin. De  Kinder-ombudsman noemde de uitzetting 'onacceptabel.'

Foto: Pieter Wout Duquesnoy

Martine Goeman van Defence for Children is opgelucht en zeer gelukkig met het besluit van de staats-secretaris. "Dit besluit getuigt van respect voor de kinderrechten van Márcia en Gláucio. We hopen dat deze zaak aanleiding geeft om het kinderpardon in ere te herstellen en ervoor te zorgen dat gewortelde kinderen in Nederland niet meer worden opgepakt om uitgezet te worden naar een land dat zij niet kennen. Márcia en Gláucio zijn op en top Nederlanders en horen hier. Ze kunnen nu hun leven voortzetten en bouwen aan een toekomst in ons land. Tegelijk is het gezin niet meer compleet doordat vader geen verblijfsvergunning krijgt en daar kun je geen vrede mee hebben."

Kijk op defenceforchildren.nl voor meer zaken en
informatie.

U bent hier