h

Gezinslocatie Kamp zeist

10 oktober 2015

Gezinslocatie Kamp zeist

In Kamp Zeist komt een gesloten gezinsvoorziening op het Zeister grondgebied. Het college van B&W heeft deze vergunning verleend. In de raad van 6 oktober stonden 4 bezwaarschriften op de agenda. Ook betoogde het AAGU met een lawaaidemonstratie tegen deze vergunning.

De SP heeft in de raadsvergadering duidelijk gemaakt dat kinderen niet in een cel mogen, zeker als ze niets hebben gedaan. Alleen GroenLinks sloot zich hierbij aan, de andere partijen lieten niets van zich horen. Het AAGU ging toen over tot het voorlezen van een verklaring vanaf de publieke tribune en omdat de actievoorders niet wilden vetrekken, hebben de meeste raadsleden de zaal verlaten. De SP is in de raadszaal gebleven en in gesprek gegaan met enkele actievoerders. Na enige tijd is de politie gekomen en zijn 5 personen opgepakt.

Die gezinslocatie wordt gepropageerd met kindvriendelijk en "beter voor de kinderen". De deuren staan open, ze kunnen in- en uitlopen, tenminste in zo'n soort vakantiehuisje. Maar die huisjes staan gewoon binnen de muren en het prikkeldraad van het detentiecentrum (gevangenis) Kamp Zeist. En opsluiten van kinderen is tegen alle mensenrechten en humanitaire regels.

Bij de eerdere bepaling van de bestemming van Kamp Zeist als detentiecentrum heeft de SP nog voor gestemd omdat we daarmee meteen een motie inbrachten, die stelde dat een gevangenis op die plek niet verkeerd is maar dat die niet voor omschuldige vluchtelingen mag worden gebruikt. Die motie heeft de minister volledig naast zich neergelegd. Daarom is de SP-Zeist nu van mening dat een verdergaand gebruik om ook gezinnen met kinderen op te sluiten echt niet kan. Het kan wel zijn dat het een collegebeslissing is en dat, als we het niet verlenen, de regering ons wel overruled. Dat kan geen reden zijn voor volksvertegenwoordigers om het menselijk belang, geen kinderen in de cel, zomaar te negeren.

Op YouTube staat een filmpje van justitie over gezinslocaties binnen de gevangenis, over de tijdelijke plekken in 2014. Degene waar het nu over gaat zijn vergelijkbaar.

U bent hier