h

Rondje Tomaat: Raadsvergadering 9 september

11 september 2014

Rondje Tomaat: Raadsvergadering 9 september

In de raad van 9 september was het belangrijkste onderwerp de financiën en het risicobeleid voor de komende decentralisaties.
Goed is dat het college kiest om de bedragen te verdelen naar hoe het de vorige jaren verdeeld was. maar  omdat er asociale bezuinigingen mee gemoeid zijn, door het landelijk beleid van vvd en pvda, is er een groot risico dat er gewoon te weinig geld is.
En juist de keuze van dit risicobeleid staat de SP tegen. We kiezen namelijk niet voor de mogelijkheid het uit algemene reserves te halen, maar om een tekort bij jeugdzorg daar maar te vullen met geld van de participatie (of andersom).

En als dat niet helpt willen we het risico leggen bij de uitvoerders. Elders in het land hebben we al gezien wat dat betekend: de zorgwerknemers worden onslagen, moeten dan voor veel minder aan het werk als
alfahulp of er wordt heel erg gesneden in de zorg. Uiteindelijk komt dat dus erop neer dat de mensen, die de zorg nodig  hebben er de dupe van worden. De SP kan niet instemmen met dat voorstel.

We moesten voor de tweede keer stemmen over een motie, die opriep dat het college leegstaande kantoren inventariseert en  gaat bekijken of daar bijvoorbeeld  woningen van gemaakt kunnen worden.
Een goed streven dat het coalitieakkoord daarbij nog wat scherper stelt. Vorige raadsvergadering waren de stemmen voor en tegen gelijk, deze keer werd een ruime overwinning gehaald.

Twee kleine voorstellen stonden aan het eind van de vergadering.
Het eerste van die twee verbaasde me. Jaren terug stond in de bezuinigingen van de bezuinigingsdialoog dat we geen  subsidie meer moesten geven aan Slotstad radio en TV. De discussie ging er over of het wel efficient is en of die programmering goed genoeg is voor Zeist. Notabene in de bestuursrapportage van 2014 staat dat "de kwaliteit is slecht”. Maar omdat de zend- machtiging afloopt moet de raad voor 30 september beslissen dat er weer een zend-machtiging komt en de enige kandidaat is deze omroep. Dus helaas niets van een fatsoenlijke evaluatie en of het misschien beter kan. Maar je moet een lokale omroep hebben, dat zegt de omroepwet. Je kan  dan alleen maar voorstemmen, maar het geeft een ongemakkelijk gevoel.
En dan het voorstel dat de naam van  fractieassistenten moet veranderen in buitengewoon raadslid. Daar ging een lange discussie aan vooraf, de VVD vindt dat door de naam fractieassistent die persoon niet belangrijk is. Nu moet ik zeggen dat de fractieassistenten van de SP daar geen last van hebben. Omdat het toch wel belangrijk was voor bepaalde andere  fracties is de SP niet tegen een andere naam. Wel vond ik de eerste keuze, duo-raadslid, te verwarrend. Een duo-baan doe je met zijn tweeën, een duo-raadslid zou maar een persoon zijn. Het compromis was uiteindelijk buitengewoon raadslid. Daar kan de SP mee leven. We hebben nu dus in de raad buitengewone raadsleden en ik zie mezelf dan maar, zowel binnen als buiten de raad als gewoon raadslid. Een goede raad heb ik die ex-fractieassistenten nog wel meegegeven: "neem nu dat woord buiten echt serieus en ga meer buiten deze
raadszaal naar de mensen toe, dat siert  trouwens voor alle mensen in de raad".

Reactie toevoegen

U bent hier