h

Rondje tomaat, minima- en participatiebeleid

29 januari 2013

Rondje tomaat, minima- en participatiebeleid

In de eerste raadsvergadering van 2013 waren het minimabeleid en het participatiebeleid twee majeure vergaderpunten. Bij het minimabeleid zijn vooral een aantal positieve zaken te noemen. De Zeistpas verdwijnt, maar de GeldTerugRegeling blijft wel bestaan. Die GTR is vooral ook positief, omdat daarvoor bijvoorbeeld men kan sporten. Lidmaatschap van een sportvereniging kan dan betaald worden, ook nu die sportverenigingen aan de gemeente een hogere (marktconforme) huur moeten gaan betalen. Maar het is niet een en al hoera.

Budgetteren wordt steeds belangrijker, zodat je kan zien of je genoeg geld hebt om al je zaken te betalen. Je kan je hier nog wel op verkijken. Als voorbeeld de assurantiebelasting op verzekeringen. Het is natuurlijk maar een klein deel, maar met veel losse verzekeringen kan de verhoging van 9 naar 21% toch weer een aardig aantal eurotjes zijn per jaar. Ongemerkt dus weer een verhoging van wat je moet betalen, terwijl de inkomens en uitkeringen niet mee omhoog gaan.

Ook is het de vraag of iedereen wel op tijd aanklopt. “De Sociaal Raadslieden in Zeist kunnen je heel goed helpen, maar kunnen je niet met alles achterna lopen.” Zegt raadslid Pieter Wout Duquesnoy. “Je zult zelf het initiatief moeten nemen om die hulp, indien nodig, op te zoeken”.

Het raadsvoorstel voor een aanpassing van het participatiebeleid is de SP in het verkeerde keelgat geschoten. We krijgen minder geld van Den Haag en kiezen er als gemeente voor om dat mindere geld bijna alleen nog in te zetten voor mensen, die makkelijk aan een nieuwe baan komen. De mensen, die (zoals dat heet) een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben, schrijven we daarbij voor een deel af. Die keuze is geen goede keuze, zegt de SP, en dus hebben we tegen dit raadsvoorstel gestemd.

Bij het participatiebeleid hebben we ook een motie ingediend. Deze hield in dat bij de pilot met de “tegenprestatie” men ook moest onderzoeken of er geen reguliere banen mee werden verdrongen. In Rotterdam is al zichtbaar dat bv veel vrijwilligerswerk voor de thuiszorg gaat gebeuren. Dat moet de gemeente misschien wel, want het budget voor de WMO is kleiner. Maar op die manier komen reguliere thuiszorgmedewerkers op straat te staan. En dat kan niet de bedoeling zijn. Helaas is de motie (nipt) verworpen.

U bent hier