h

Geld-Terug-Regeling volgend jaar geïndexeerd

5 oktober 2022

Geld-Terug-Regeling volgend jaar geïndexeerd

Dit najaar zal de raad weer komen te spreken over de jaarlijkse begroting. Na het debat dat hierover tijdens de Algemene Beschouwingen op 18 oktober zal worden gehouden, zal de raad dan uiteindelijk in de raadsvergadering van november aanstaande de Begroting 2023 moeten vaststellen.

De indexatie van de Geld-Terug-Regeling, waar de SP in juni dit jaar een motie over had ingediend, die op de steun van het college kon rekenen en door de raad uiteindelijk unaniem werd aangenomen, is nu opgenomen in deze begroting. Dat is mooi nieuws, want voor de indexatie is nu een bedrag gereserveerd van 150.000. Dat betekent dat voor inwoners die volgend jaar gebruik maken van de GTR een hoger bedrag beschikbaar zal zijn dan de 100 euro en 200 euro (voor een volwassene resp. een kind) die nu nog gelden. Natuurlijk moet de raad hier nog wel mee instemmen, zoals ook met alle andere onderdelen van de Begroting 2023.

Zo zal de OZB volgend jaar ook weer omhoog gaan, waaruit de gemeente volgend jaar een kleine 14 miljoen hoopt op te halen, tegen ongeveer 13 miljoen voor dit jaar. De afvalstoffenheffing zal wederom iets (rond de 5 procent) stijgen, daarentegen zal de rioolheffing omlaaggaan (met ruim 6 procent). Nieuw is dat inwoners volgend jaar een bedrag van 20 euro moeten betalen voor het laten ophalen van grof vuil. De SP vindt dat een minder goed onderdeel uit de begroting. Het laten ophalen van grof vuil wordt zo een dure aangelegenheid voor mensen die zelf niet over een auto beschikken. Natuurlijk is het goed om te stimuleren dat inwoners hun afval zoveel mogelijk gescheiden aanbieden (waarbij het zelf wegbrengen van grof afval bij het afvalbrengstation gratis blijft). Maar met deze maatregel stimuleer je ook ongewenst gedrag als het dumpen van grof vuil, waarvan de kosten voor het ophalen door de RMN uiteindelijk weer doorberekend worden in de afvalstoffenheffing. Wat de SP betreft zou het laten ophalen van grof huishoudelijk afval dus gratis moeten blijven!

Overigens wordt in de Begroting 2023 ook voorgesteld om een bedrag van 350.000 te reserveren om iets te doen aan de effecten van de hoge inflatie op de samenleving. Dit potje zou aangewend kunnen worden om mensen die in de financiële problemen te komen, te helpen. De precieze invulling hiervan is nog niet duidelijk, net als dat geldt voor een bedrag van 500.000 dat wordt voorgesteld aan lastenverlichting. De precieze voorstellen  hiervoor zullen waarschijnlijk pas na vaststelling van de begroting komen. Voor de SP is het belangrijk dat bij een eventuele instemming met de begroting dit niet betekent dat we automatisch hebben ingestemd met de nog niet ingevulde posten voor compensatie van de prijsstijgingen zoals hierboven beschreven.

Want natuurlijk is het belangrijk dat het college aandacht heeft voor armoedebestrijding.  Maar dan moet wel duidelijk zijn om welke precieze maatregelen het gaat en welke inkomensgroepen we hiermee dan kunnen helpen. Om deze reden had de SP dan ook niet ingestemd met de motie  "Bestaanszekerheid" van Groenlinks die vorige maand door de raad was aangenomen. Deze motie liet namelijk in het midden wat er precies gedaan moet worden om de koopkracht van inwoners te verbeteren, omdat in de tekst een oproep wordt gedaan aan het college om met voorstellen te komen om de bestaanszekerheid van alle inwoners te verbeteren. De SP is voor het verbeteren van de koopkracht, maar als we de koopkracht van iedereen willen verbeteren, dan betekent het dat uiteindelijk de mensen die het hardst geraakt worden nauwelijks iets zullen merken van dergelijke ongerichte maatregelen. Waarbij de motie dan ook nog de precieze invulling van deze maatregelen aan het college liet: voor de SP was dat dubbel reden om deze motie over bestaanszekerheid niet te steunen.
David Tompot

U bent hier