h

Corona en zelf-tests: van overvloed naar schaarste

1 december 2021

Corona en zelf-tests: van overvloed naar schaarste

Nog maar een maand geleden kon de Weggeefwinkel Zeist ze bijna niet kwijt, de zelftesten waar mensen thuis in een handomdraai kunnen zien of ze besmet zijn met het Covid-19 virus. Nu is de situatie geheel omgekeerd: nu zijn coronazelftesten niet meer te krijgen, niet in de Weggeefwinkel, maar ook niet zowat in alle supermarkten en drogisterijen.

De overvloed heeft hier plaatsgemaakt voor schaarste. Geen honderden stuks meer aan zelftesten, die de Weggeefwinkel wekelijks kreeg aangeleverd en zelfs aan de bezoekers niet meer kwijt kon.

Door de overbelasting van de GGD’s worden Nederlanders die zich nu willen testen maar geen directe klachten hebben, opgeroepen om eerst zelf maar een zelftest te doen. Maar hoeveel mensen zullen thuis hiervan nog een voorraadje hebben liggen? En hoe snel zullen de voorraden in de winkels hiervoor weer zijn aangevuld?

In deze tijd van enorm hoge besmettingscijfers is een schaarste aan zelftesten, in combinatie met overbelaste testlocaties geen gunstig vooruitzicht voor het  terugdringen van het aantal besmettingen. En het is nog maar de vraag of de extra maatregelen van een weer in te stellen avondklok en  een uur eerder sluiten van winkels die de komende drie weken van kracht zullen zijn, voldoende zijn om de groei van het aantal besmettingen te kunnen beteugelen.

Deze schaarste aan zelftests is best raar, want van dezelfde overheid kregen alle huishoudens in de zomer wel een brief voor het gratis bestellen van twee coronazelftesten. Die testen waren toen natuurlijk ook in de winkels gewoon verkrijgbaar: toch was dat geen reden voor de overheid om vanwege “marktverstorende” redenen (wat niet mag, in vrije markt economie) die zelftesten niet kosteloos te verspreiden onder de bevolking.

Voor diegenen die er behoeften aan hebben: wat nog wel volop verkrijgbaar is in de winkels zijn dozen met mondkapjes. Mochten deze ooit nog uitverkocht raken, dan geen nood: de overheid heeft zelf nog miljoenen mondkapjes in voorraad. Mondkapjes die voorlopig overigens niet gratis worden verstrekt: dat zou de marktwerking namelijk verstoren. 

Met andere woorden, het beleid lijkt niet geheel overdacht!

Foto: G. de Heus

David Tompot

 

U bent hier