h

Honderdeenennegentig

10 oktober 2021

Honderdeenennegentig

Het is maar een getal, 191. Maar dit is het aantal maanden dat – op de eerste zondag van de maand - een wake wordt gehouden bij Kamp Zeist. Dit is dus al bijna 16 jaar lang! Er worden mensen opgesloten in Kamp Zeist omdat zij geen papieren hebben. Dat is lastig, geen papieren kunnen laten zien. Moet je mensen daarom in de gevangenis opsluiten? Wij denken van niet: zij hebben verder niets misdaan. Bij deze 191-ste wake was er ook aandacht voor ander onrecht tegen vluchtelingen: de praktijken van push-backs.

Bekend zijn de push-backs die worden uitgevoerd door Frontex[1] op de Middellandse Zee. De vluchtelingen varen meestal in gammele bootjes. Zij worden door Frontex terug gestuurd naar bijvoorbeeld Libië. Daar komen ze dan onder mensonterende omstandigheden in vluchtelingenkampen. LINK. Ook bij de oostgrens van Europa worden vluchtelingen terug gestuurd. Nederland doet zelf niet actief aan push-back, maar laat het wel gebeuren zonder te protesteren.

De Nederlandse regering laat wel meer steken vallen. Denk maar aan de veiligheid voor de Afghanen. Niet voor niks heeft de SP een motie van wantrouwen ingediend over het handelen van de regering bij het ophalen van Afghaanse medewerkers. Een deel van de recent aangekomen Afghanen wordt opgevangen in Zeist op het Wallaardt Sacré Kamp.

Aandacht blijft nodig tegen het onrecht van Kamp Zeist en dus is op de eerste zondag van November om 16.30 uur bij Kamp Zeist alweer de 192-ste wake.

Pieter Wout


[1] Frontex, het Europees Grens- en kustwachtagentschap werd opgericht in 2004 om de EU-lidstaten en de met Schengen geassocieerde landen bij te staan om de buitengrenzen van de ruimte van vrij verkeer van de EU te beschermen. Als EU-agentschap wordt Frontex gefinancierd uit de EU-begroting en door bijdragen van met Schengen geassocieerde landen.

Reactie toevoegen

U bent hier