h

Ideeënuitwisseling in De Moed met Lilian Marijnissen

2 september 2019

Ideeënuitwisseling in De Moed met Lilian Marijnissen

Op dinsdag 27 augustus had Lilian Marijnissen de leden van de afdelingen uit de regio Utrecht uitgenodigd. Zij wilde graag ideeën horen om de partij weer uit het slop te trekken.

Lilian Marijnissen in De Moed
Foto: Pieter Wout Duquesnoy

Na de niet zo florissant verlopen gemeenteraadsverkiezingen en Europese verkiezingen, waarbij de SP veel zetels is kwijtgeraakt, is er behoefte aan goede ideeën en een pad naar de toekomst.  Het was een heel open avond, waarbij je niet alleen je ideeën kwijt kon, maar ook je frustraties; iedereen mocht zeggen wat ‘ie op z’n hart had. En dat was kennelijk nogal wat, want ondanks dat het tropisch warm was, zat De Moed bomvol. Het werd als het ware een grote brainstormsessie, waarin men allerhande vragen, opmerkingen en ideeën de zaal in kon slingeren, en niet alleen Lilian, maar ook de leden onderling konden op elkaar reageren.

Veel  thema’s passeerden de revue. Ik doe een greep uit wat er zoal voorbij kwam:

- Een belangrijk thema dat veel gehoord werd, was dat het bij het grote publiek kennelijk niet duidelijk is waar de SP voor staat. Er werd wel gezegd dat de SP goed is in het maken van eigen analyses, maar dat komt helaas niet genoeg voor het voetlicht.

- Het bewaren van de eenheid. Uiteraard is het niet ondenkbeeldig dat na dergelijke verliezen men zich gaat afzetten tegen de partij en er gemor onder de gelederen bestaat. Lilian riep duidelijk op om bij elkaar te blijven.

- De partij moet zich meer op de middenklasse richten. Deze klasse heeft door bijv. de almaar stijgende en schier onbetaalbare huren, de veel te hoge huizenprijzen, de verhoging van de BTW, etc. de afgelopen jaren ook steeds minder te besteden gekregen.

- Hieruit voortvloeiend is het imagoprobleem van de partij. Er werd zelfs een naamsverandering gesuggereerd. Daar waren velen het niet mee eens, maar een aantal ook juist weer wel.

- Ook de boze toon waarmee de SP zich regelmatig in het nieuws uit, wordt als negatief ervaren. Dit schijnt ook geen effect te sorteren, dus liever een constructievere/positievere toon hanteren.

- En natuurlijk was de kritiek over het promotiefilmpje van de SP voor de Europese verkiezingen niet alleen bij het grote publiek, maar ook onder de meeste leden van de SP in hele slechte aarde gevallen. Dit hoorde Lilian overigens niet voor het eerst, maar kwam eigenlijk wel bij alle regiobijeenkomsten die ze had georganiseerd naar voren.

Om half tien werd de avond afgesloten met een drankje en had Lilian genoeg stof tot nadenken gekregen. Er werden notulen van deze avond gemaakt. Een en ander zal terug te vinden zijn in een plan dat eind dit jaar gepresenteerd zal worden.

Waar staan we en waar gaan we naartoe? Dat is aan het Congres dat in december wordt gehouden.

Lilian bedankte iedereen voor hun komst en hoopte dat de leden zich met de standpunten zouden blijven bemoeien en vooral hun enthousiasme vasthouden. Mocht je nog iets kwijt willen dan kan dat via: lilianmarijnissen@sp.nl

Chimène van Lunteren

Reactie toevoegen

U bent hier