h

Demontratie tegen Trump in Brussel

4 juni 2017

Demontratie tegen Trump in Brussel

Foto: PTB

Op 24 en 25 mei werd in Brussel de jaarlijkse NAVO-top gehouden. Op 24 mei vond daar een grote demonstratie tegen Donald Trump plaats. Vanuit Nederland waren hier ook een aantal SP-leden bij aanwezig. Zeister bestuurslid Gwildor Sok ging mee en deed verslag:

Rond 11.45 kwam ik aan op het Veemarktplein, naast Utrecht CS. Hier zou om 12 uur de bus van 'Oorlog is geen Oplossing' vertrekken richting Brussel. Bij mijn, zeer tijdige, aankomst werd ik al ontvangen door andere SP-leden, uit onder meer Assen, Deventer en Hilversum, evenals een aantal niet-leden. Zo stonden we met een man of tien te wachten in het prachtige weer.

De bus kwam iets na twaalven aan en was al goed gevuld met mensen die al in Amsterdam waren ingestapt. Via opstaplocatie Den Bosch, waar tijd was voor een korte plaspauze, reden we door naar Volkel. Daar zouden we een kleine protestactie houden tegen de Amerikaanse kernwapens die daar opgeslagen liggen.

Aangekomen in Volkel werden we opgewacht door een aantal politie-auto's en enkele Marechaussees. Na overleg kregen we toestemming om onze actie uit te voeren. Met ruim twintig man spanden we met wol een groot web om de ingang van het terrein te blokkeren.

Na de actie in Volkel vertrokken we dan echt richting Brussel. Dankzij flinke files rond Antwerpen kwamen we daar pas iets na 17.00 uur aan, maar gelukkig nog ruim op tijd voor de tocht door de stad. Deze stond vanaf 18.00 uur op de agenda. Er had zich al een flinke massa verzameld bij het plein voor Gare du Nord, waar toespraken door verschillende Belgische organisaties werden gehouden. Hier waren ook nog andere SP-leden aanwezig, die met de auto uit Limburg waren gekomen, evenals mensen die namens ons in het Eurpees parlement zitten en werken. Zo waren we uiteindelijk met ruim twintig SP-leden om links Nederland in Brussel te vertegenwoordigen.

Niet alleen uit Nederland waren er mensen naar Brussel gekomen. Ook Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italiƫ en Spanje waren vertegenwoordigd. Ook vanuit Belgiƫ zelf waren er maatschappelijke organisaties aanwezig, zoals Greenpeace, Amnesty International en de Belgische klimaatpartij Ecolo. Onze zusterpartij PTB nam ook een prominente plek in. Totaal waren we zo met ruim 12,000 mensen.

Vanaf Gare du Nord hielden we daarna een grote tocht van bijna vijf kilometer door het centrum van Brussel, uiteraard gepaard met de nodige muziek, zang, gelach en rumoer. Deze tocht duurde ruim twee uur, waarna we weer terugkwamen bij het station. Terwijl de mensen langzaamaan weer op huis aangingen, waren hier nog diverse optredens van verschillende bandjes. Diverse SP-leden vertrokken vanaf hier met de trein of metro naar hun overnachtingsplekken. Zij zouden de dag erna meedoen aan de tegentop.

Om 21.00 uur stapten wij in onze bus richting Nederland. Gelukkig waren er op de terugweg bijna geen files, waardoor we iets na middernacht al aankwamen in Utrecht. Een vrolijke horde Ajax-fans zorgde ervoor dat het station nog vol met sfeer was, ondanks het late tijdstip.

Al met al was het een lange en vermoeiende dag, maar wel een die me nog lang zal bijblijven. Het is belangrijk dat we vanuit de SP een signaal hebben afgegeven. Wij kunnen het racisme, sexisme, ontkenning van klimaatverandering en corruptie van Trump niet accepteren. We hopen dan ook dat we met deze demonstratie onze medestanders in de Verenigde Staten moreel hebben kunnen steunen.

U bent hier