h

Sociale werkplaats BIGA blijft voor Zeist

6 juli 2016

Sociale werkplaats BIGA blijft voor Zeist

In de raadsvergadering van 5 juli heeft de raad gekozen voor behoud van de Sociale Werkplaats voor Zeist en vier omliggende gemeentes. En dat is een goede zet. Door de aandelen te verdelen over de vijf gemeentes blijven we ook als gemeente verantwoordelijk voor de mensen met een WSW-indicatie.

De SP zet bij dit besluit wel een kritische kanttekening. Pieter Wout Duquesnoy: "Hoe houdt de raad grip op de BIGA in de nieuwe structuur. Door alleen de gemeente als aandeelhouder is dit wat ons betreft niet voldoende. Maar een onafhankelijke raad van commissarissen, zoals UH kiest, is wel aardig, maar ook daar zit de raad weer niet bij". De beste manier zal zijn om ogen en oren goed open te houden.

Door de participatiewet zullen er geen nieuwe WSW-geïndiceerden bijkomen, hun aantal binnen de BIGA zal langzaam afnemen. Maar de BIGA gaat er alles aan doen om te blijven zorgen voor zinvolle arbeid, zo zegt de  directie.
Door instroom van mensen uit de bijstand kan het aantal werkenden gelijk blijven. WSW-ers binnen de BIGA waarschuwen de SP wel dat men niet moet afzakken naar alleen dagbesteding met arbeid, daarvoor is een groot deel van de WSW-ers bij de BIGA te kien. Met steeds meer dagbesteding zullen vele mensen niet meer met plezier naar hun werk gaan bij de BIGA, dat moet echt voorkomen worden.
De BIGA krijgt van de gemeenteraad de taak mee om te zorgen dat naar zinvolle banen wordt toegeleid, speciaal gericht op wat de mensen aankunnen.
Geen verdringen van normale banen dus, zegt de SP.

Reactie toevoegen

U bent hier