h

TTIP weg ermee

12 oktober 2015

TTIP weg ermee

Foto: SP

Zaterdag 10 oktober liepen 7000 mensen in Amsterdag van de Dokwerker naar het museumplein. Allerlei groeperingen demonstreerden tegen het TTIP verdrag, ook de SP-Zeist was aanwezig. SP Tweede Kamerlid Jasper van Dijk verwoordde de mening van de SP tegen dit wurgcontract tussen Europa en de VS. Met FNV, PvdD, Greenpeace, Milieudefensie, Piratenpartij, GroenLinks, maar bijvoorbeeld ook Agnes Jongerius van de PvdA werd luid gescandeerd "TTIP, weg ermee" en "Wat willen wij? TTIP vrij!" Dreigt de EU het te tekenen, dan moet er een referendum over komen!

TTIP is een handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Dit verdrag wordt in het geheim opgesteld en het volledige voorstel is dus nog niet bekend, maar er zijn wel al een hoop onderdelen uitgelekt. Zo weten we dat in deze handelsovereenkomst ook een juridische clausule zit. Met dit onderdeel staan bedrijven in hun recht om een claim tegen de overheid te kunnen inbrengen bij een arbitragecommissie. Met dit verdrag gaat men niet naar de rechter als er een conflict is, maar naar een arbitragecommissie.

Unilever zou kunnen procederen als hun grondstoffen duurder worden, omdat een land dat grondstoffen levert wettelijk een minimumloon in wil gaan stellen. Nederland kan worden aangeklaagd als wij veilig voedsel willen, maar de grote productenten de in de VS wel gelegaliseerde chloorkip (de kip wordt ontsmet met chemische stoffen) op de Nederlandse markt willen verkopen. Zo'n chemisch bedrijf of voedselreus kan dan Nederland voor een arbritagecommissie dagen. Een commissie van advocaten, die veelal banden hebben met diezelfde bedrijven. Minister Ploumen stelt nog steeds dat deze juridische clausule niet zo erg is, maar hierdoor kunnen landen hun wetgeving bijna niet meer aanpassen zonder dat ze wellicht voor grof geld worden aangeklaagd door grote bedrijven. Hierdoor wordt het lastiger om bijvoorbeeld klimaatwetten in te voeren.

Meer informatie:

U bent hier