h

Inbreng begroting 2016

27 oktober 2015

Inbreng begroting 2016

Dinsdag 27 oktober was het debat in de gemeenteraad over de begroting voor 2016. Fractievoorzitter Piet Wout Duquesnoy heeft daarin de volgende inbreng gegeven.

Voorzitter, raadsleden, toehoorders,

Deze keer geen muzikale voorbereiding van het debat over de begroting, ik mag pas over een klein maandje weer naar een festival toe. Ja, ik weet het, er waren raadsleden bij het optreden van Clan of Xymox in de Peppel. Heel jammer dat ik dat heb moeten missen. Maar de volledige beschouwingen baseren op "makes no sense at all" zou niet echt een mooie indruk maken, toch?

Onze begroting is degelijk. Die kennis en kunde is bij de ambtenaren in dit huis nog altijd aanwezig om daarvoor zorg te dragen. Als er minder geld komt, dan moet je je ambities aanpassen en zorgen dat je dat wel kunt volhouden. Met dat downgraden moet je wel voorzichtig zijn, dat kan niet zomaar altijd.

Want, zoals ik ook al bij de voorjaarsnota stelde, we moeten met de begroting voor onze inwoners zorgen, zodat we onze gemeente ook sociaal goed achter laten. En dan dien je echt de aandacht als eerste te leggen bij de mensen die dat het meeste nodig hebben. Neen, dan moet je niet OZB gaan verlagen en huren laten oplopen.

Bij het debat over de voorjaarsnota (kadernota) was er een reikende hand van de provincie met betrekking tot geld voor knelpunten in de jeugdzorg. Zeker belangrijk als je de gespecialiseerde jeugdzorg goed wilt behouden zodat ze hun werk kunnen doen.
Wethouder, het blijkt dat de provincie nog steeds dit geld heeft staan voor knelpunten. Gaan we dit nu aanvragen?

Gaan we eindelijk met duurzaamheid voorop lopen?
Ik had nooit gedacht dat ik hier nog over Pim zou spreken. Maar het moet wel, want hij is al twee keer in korte tijd in onze gemeente op bezoek geweest. Maandag nog fietste hij de energie in kerckebosch. Met die nieuwe wijk en woningen, waar diverse snufjes op duurzaamheidsgebied worden toegepast.
Wat een contrast moet dat zijn geweest voor de gedeputeerde, want een week daarvoor stond ie verbaasd te kijken, dat de huurders van de woningen op de Ter Braaklaan / Vestdijklaan het maar niet warm konden stoken. Door de slechte staat van onderhoud en slechte isolatie is het daar een groot probleem. De woningbouw corporatie had ook zaterdag geen duidelijk antwoord voor de bewoners. Onze wethouder en de gedeputeerden hadden wel antwoorden. Daar zal dus echt iets moeten gebeuren.
Ik zou ook zo graag willen dat ze nog echte deskundigen hadden bij de corporatie. Mensen die gewoon weten dat je heden te dagen geen kapotte ruit meer moet vervangen door enkel glas. Maar als de verhuurder dit niet weet, dan moet de gemeente toch zorgen dat het wel goed gebeurd, wethouder?

Je kunt als huurder minder makkelijk kiezen van wie je gaat huren. Je moet daar kunnen vertrouwen dat die verhuurder ook jouw belangen behartigt. Natuurlijk, je kan de verkeerde keukenkampioen uitkiezen en dan zit je maar mooi met slechte plinten. Maar voor de huurders is het nog veel moeilijker om hun gelijk te halen.
Dat er minder aandacht is voor de huurders, omdat de sociale woningen de verkoop in moeten, is al niet goed. Dat de kopers wel inzicht krijgen in de toekomstige onderhoudsplannen en de huurders amper, is ook niet juist.

Maar als gemeente moeten we nu zo langzamerhand inzien dat die verkoop van sociale huurhuizen moet stoppen. In Zeist zijn er steeds minder betaalbare huizen, dit hebben we al die jaren toegelaten. In deze begroting zien we ook nog niet dat dit anders moet. Maar we voelen het al maanden aan ons water. We moeten niet alleen noodopvang voor vluchtelingen bieden. We moeten een groot deel van de huidige en toekomstige vluchtelingen ook een echt huis bieden, een fatsoenlijk onderkomen. Daar staat nog niks van in in deze begroting, maar daar zullen we toch snel mee aan de bak moeten, wethouder?

Er is ook door andere partijen al vaker aandacht voor gevraagd, het leegstandsbeleid. Met de extra druk van de vluchtelingenopvang wordt dit nog belangrijker. Een beleid hoe we nu efficient dingen regelen zodat leegstand nuttig gebruikt en gevuld gaat worden. Hoe staat het hiermee, er is een grote urgentie?

Een hele begroting op wonen? Ja, voorzitter.
Zonder een fatsoenlijke woonplek en woonomgeving geen participatie.
Zonder woning heeft de inwoner onrust, is het echter moeilijk de juiste zorg te bieden.

Deze keer ga ik jullie niet een mooi stukje cultuur brengen. Deze keer verwacht ik dat zeker de helft van de zaal het gewoon prachtig zelf kan zingen. Dan hoef ik dus alleen maar "our house" te noemen. Ik ben trouwens wel benieuwd hoeveel er voor Niel Young gaan en hoeveel er kiezen voor Madness. Voorzitter, welke kiest u?

U bent hier