h

Raadsvragen over betaald parkeren

25 juni 2014

Raadsvragen over betaald parkeren

Namens de SP-Zeist heeft fractieassistent Gwildor Sok vragen aan het college gesteld over het besluit om achteraf betaald parkeren door middel van kentekenregistratie in te voeren. Hij is vooral kritisch over de impact op de privacy die deze verandering met zich zal meedragen. Zo wordt er gevraagd of het aantal camera's wordt uitgebreid voor de kentekenregistratie, hoe lang de kentekens worden opgeslagen en wie daar toegang toe heeft.

"Dit besluit is een goed voorbeeld van het benutten van technische mogelijkheden, zonder daarbij de afweging te maken of het wel wenselijk is vanwege de impact die het heeft op de privacy," aldus fractieassistent Gwildor Sok. "In het besluit is niets van zo'n afweging terug te vinden."

Ook is hij kritisch op het in grote mate beperken van de mogelijkheden om met contant geld te betalen. Er kan straks nog maar in vier parkeergarages met contant geld worden betaald, en nergens meer op straat. Bij deze vier parkeergarages is ook kentekenparkeren aanwezig, waarvoor kentekens bij het naar binnen rijden worden opgeslagen.

Sok: "Het voordeel van betalen met contant geld om te voorkomen dat je met je betaalgegevens informatie weggeeft is dan dus al weg, want je kenteken is al opgeslagen. Wij zien liever dat je straks nog steeds overal op straat met contant geld kan betalen, zodat je daar de keuze hebt tussen betalen met contant geld of je kenteken invoeren."

Daarnaast wordt er openlijk nagedacht over de toekomst van het betaald parkeren in Zeist. Vanwege verminderde inkomsten als gevolg van de economische crisis legt de gemeente op dit moment geld bij. "Als je als gemeente een dienst levert die je als gemeente geld kost en de burger alleen in de weg zit, moet je toch eens nadenken over het inperken ervan," aldus Sok. "Het geld dat de burger besteedt aan parkeren kan veel beter uitgegeven worden aan de lokale middenstand."

U bent hier