h

Lief zijn voor de oudjes

5 maart 2014

Lief zijn voor de oudjes

13 februari was het verkiezingsdebat, georganiseerd door de samenwerkende ouderenbonden.  Een mooi moment om de politieke degens te kruisen, zou je zo zeggen. Maar niks daarvan. Hier en daar wat plaagstootjes, verder een mat debat. Toch waren er een paar opmerkelijke zaken, die best voor later herinnerd mogen worden.

Laten we beginnen met mevrouw Verbeek, lijsttrekker van de VVD: “Alle ouderen, die zorg nodig hebben, kunnen daar ook op rekenen.” Mooi gesproken, maar er zit een adder onder het gras. De week daarvoor werd in de commissie samenleving de plannen voor de jeugdzorg besproken. Daar stelde de PvdA zich op het standpunt dat er geen kinderen of gezinnen zonder hulp moesten komen te zitten ook al was het geld op. De VVD reageerde als door een horzel gestoken “of de PvdA dan buiten de financiële kaders wilde treden als het nodig bleek?”. En plots bij het ouderdebat komt de VVD zelf met de belofte dat iedereen, die hulp nodig heeft, ook geholpen wordt. Niets meer over die kanttekening van de financiële kaders.

Bij het ouderendebat deed de PvdA ook een fikse belofte: “iedereen die nu huishoudelijke zorg krijgt blijft dat houden”. Dat vindt de SP een hele geruststelling. Hoe we de bezuinigingen van het VVD-PvdA kabinet gaan opvangen werd niet duidelijk. Een mooi thema voor nog komende debatten, dus.

 

De mobiliteit van ouderen was ook een item. Met name het feit dat Den Dolder in de avond niet bereikbaar is met het openbaar vervoer. Busjes inzetten werd er bijvoorbeeld voorgesteld door GroenLinks. Een goed plan, openbaar vervoer naar Den Dolder staat al jaren in het programma van de SP. Nu met zijn allen dit plan ook volhouden. Want ook vonden veel partijen dat ook het openbaar vervoer in de wijken voor de ouderen moest blijven. Opvallend dus dat men in Zeist West en staatslieden/dichtersbuurt in 2013 de actie van de SP, 1voorOV, niet steunde.

 

Als nummer twee van de kieslijst van de SP was mijn belangrijkste inzet bij dit ouderendebat dat de SP zich hard maakt voor een goed vangnet in de gemeente zeist voor alle mensen, die extra ondersteuning nodig hebben. Het wordt steeds duidelijker dat een goed vangnet eigenlijk ontbreekt. De gemeente is vol van mooie formuleringen over eigen kracht en samenkracht, dat het nadenken over een goed vangnet er bij in schiet. Dat bleek al bij het bespreken van het Rekenkamerrapport, over het integratiebeleid. Het blijkt nu ook bij de regiotaxi.

 

Die regiotaxi is het vervoersvangnet voor mensen die, om wat voor reden dan ook, niet goed met het openbaar vervoer kunnen reizen. We hadden een goed werkend systeem, dat is door de aanbesteding ter ziele gegaan. In de eerste weken maakt de nieuwe vervoerder er een potje van. Het BRU is hiervoor de direct verantwoordelijke, de gemeente heeft weldegelijk invloed. Maar de gemeente gebruikt die invloed niet, of wil die niet gebruiken. De gemeente zeist gaat dus accoord met een slecht werkend systeem. Dat belooft weinig goeds voor de toekomst, maar daar is bij dit debat van de ouderenbonden niet over gesproken. Vandaag was de politiek lief voor de oudjes. 

 

Na afloop van het debat stond het GPPZ klaar om iedereen te vragen naar de toegankelijkheid van het gemeentehuis. Natuurlijk heb ik die vragenlijst ingevuld en ingeleverd.

 

Jan Achterberg

U bent hier