h

Ten strijde tegen armoede

22 oktober 2013

Ten strijde tegen armoede

Vandaag (18-10-2013) was een delegatie van de raad op bezoek bij de sociaal raadslieden in Zeist. Het was al heel wat jaartjes geleden dat de raad daar weer eens op bezoek was, dus het werd hoog tijd. Met heel veel enthousiasme kregen we van alle facetten van hun werk het een en ander te horen. Met aansprekende voorbeelden. De sociaal raadslieden is een professionele organisatie. Dat is nu al vele jaren, terwijl er vroeger veel vrijwilligers werkzaam waren. Maar de tegenwoordige wetten en regelingen zijn zo ingewikkeld, en vooral, een klein foutje bij raadgeving of invullen van papieren heeft zo'n groot effect voor de mensen die je helpt, dat je dat risico niet wilt lopen.

Een belangrijk voorbeeld is de inkomenscheck. Voor een alleenstaande, die leeft op het sociaal minimum, is dat niet eens zo makkelijk. Het gaat hier vaak om diverse lonen en/of uitkeringen, diverse belastingtoeslagen en aanvullende regelingen. Wordt daar maar eens wijs uit. Op elk gebied van zo'n regeling is wel een (overheids-) instantie specialist, maar die hebben vaak geen idee wat een aanpassing van hun regeling voor effect heeft op een andere regeling. De sociaal raadslieden hebben de overkoepelende kennis wel en zijn dus een belangrijke kennis- instantie voor diverse Zeister overheden. En met die kennis kunnen ze en doen ze ook veel mensen plezier. Met ook een hele praktische werkwijze. Ze helpen je niet door je volgzaam aan het handje te laten meelopen, neen, je moet zelf ook inzet tonen en het initiatief nemen. Alleen als dat even niet gaat, dan zijn zij je ondersteuning.

logo Sociaal Raadslieden

Verder is het heel belangrijk dat ze gezamenlijk gevestigd zijn met bv maatschappelijk werk. Want met vele instanties in een gebouw maakt het de contacten veel makkelijker. En dat werkt twee kanten op. Dat is dan ook de weg voor de toekomst, niet alleen mensen direct helpen maar ook allerlei andere organisaties met kennis en kunde bij staan. En dan hoeft een andere organisatie, die strijd tegen armoede, niet altijd in het zelfde gebouw te zitten. In de pauze kwamen meerdere mensen ter sprake over de weggeefwinkel in Zeist. Ook daarnaartoe zullen de sociaal raadslieden en maatschappelijk werk verwijzen. En het was gelukkig al bij veel mensen bekend dat die weggeefwinkel in de race is om de vrijwilligersprijs 2013 (http://prijzen.vrijwilligerswerk.efficiency-online.nl/pages/prijzen/extra/Project?postid=121499#.UgVXqpLp1yI). Hier kun je stemmen en je mag nog tot 30 oktober je stem uitbrengen. Het enthousiasme bij de medewerkers bij de sociaal raadslieden was hiervoor groot.

Weggeefwinkel deurmat

Zeist mag blij zijn met zulke kanjers. Het was dus weer een heel nuttig werkbezoek voor de gemeenteraad. En voor iedereen, die hulp kan gebruiken, de sociaal raadslieden op Bergweg 1 hebben open spreekuur 9.00-12.00 op maandag, dinsdag en donderdag.

U bent hier