h

Teeven, wij blijven nog wel even

9 mei 2013

Teeven, wij blijven nog wel even

Eikenstein, de jusititiële inrichting voor jongeren aan de Utrechtseweg in Zeist moet sluiten. Het kabinet, in casu Teeven, heeft dit besloten als bezuiniging op het ministerie van Justitie. "Teeven, wij blijven nog even" is wat directie en personeel roept naar de staatssecretaris toe. Er is dus verzet in deze inrichting. Uiteraard, zul je denken, niemand vindt het fijn overbodig te worden gemaakt, te worden weggeschoven. Dus dan ga je in verzet. Maar zijn er misschien meer redenen dan alleen dat eigen lijfsbehoud?
Namens de SP Zeist ben ik als fractievoorzitter binnen gelopen bij Eikenstein, de justitiële jeugdinrichting De Heuvelrug. En echt, het was zo makkelijk.

Niet dat ik zomaar ongezien binnen kwam, maar wel dat men de lokale SP met open armen ontving. Eikenstein is niet zomaar een gevangenis, jongeren die in afwachting zijn van straf of veroordeeld zijn door de jeugdrechter, verblijven in de inrichting in Zeist. Naast een intensieve behandeling volgen de jongeren ook onderwijs. Algemeen directeur Angélique Koevoets zegt: ‘‘Door het sluiten van Eikenstein gaat er veel expertise verloren. Zowel op het gebied van onderwijs als op het gebied van de landelijke afdelingen voor meisjes.’’
Betekent het dan ook nog wat voor Zeist. Ja, dat is me wel duidelijk geworden. Onder meer een grote hoeveelheid gespecialiseerde banen. En dat is extra cru, omdat ook de jeugdzorg-plus instellingen Almata - De Lindenhorst flink inkrimpen. Ook de gemeente Zeist verliest hier expertise. We zouden ons als gemeente juist moeten prijzen dat we deze kennis zo dicht bij huis hebben, we zullen dit in het hele verhaal van de transitie van de jeugdzorg nog wel eens nodig kunnen hebben.
Natuurlijk is deze hele bezuiniging ook erg kortzichtig op een aantal andere terreinen. Bijvoorbeeld al die nieuwe kozijnen, die nu geplaatst worden (ik dacht eerst dat er met een hoogwerker een uitbraakpoging werd voorbereid. Neen dus). Maar ook dat er op regionaal nivo deze jongerendetentie is. Zodat bezoek door ouders makkelijk kan, Zeist ligt centraal en men kan er ook met OV makkelijk komen. En bij het hele traject voor de jongeren zijn de ouders uiterst belangrijk. Het gaat hier niet alleen om straffen. Neen, de belangrijkste taak is zorgen dat elke jongere weer goed in de maatschappij terecht kan komen. Vandaar ook het onderwijs, theoretisch maar vooral ook praktijk.
De trots van Eikenstein, aldus directeur Koevoets, is de lege afdeling met isoleercellen. Ik moet zeggen, dat doet ook mij als SP-er veel goed. En ook heel mooi is de ruimte voor bezoek. Een bloemetje op tafel, ondanks de werkzaamheden voor de ramen wordt een fijne omgeving gecreeerd. En deze ruimte wordt liefdevol beheerd door een vrouw, die ook laat zien dat zij strijdbaar is: "ik zal er alles aan doen dat we blijven bestaan". Als Zeist en Nederland slim zijn, dan ondersteunen ze dit pleidooi. Nu zitten lang niet alle cellen vol, maar met gewijzigd beleid kan dat zo weer veranderen. En heb je dan deze kennis afgebroken, dan is er geen instituut meer die dit werk kan doen. Ook jongeren, die de in de fout zijn gegaan, verdienen al onze hulp en aandacht. En die aandacht wordt zeker door Eikenstein geboden.

U bent hier