h

Handen af van thuiszorg!

30 april 2013

Handen af van thuiszorg!

Zaterdag 6 april hield AbvaKabo-FNV op het Malieveld in Den Haag een manifestatie tegen de voornemens van het kabinet om te bezuinigen in de thuiszorg. De thuiszorg is al enkele jaren bij de gemeentes, in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. In die wet komen binnenkort nog meer zorgtaken en daarbij stelt het Rijk dat de zorg goedkoper moet. Dus kan er in de thuiszorg een heleboel zorg af, indicaties voor minder dan 4 uur zorg gaan gewoon vervallen. Met nog andere maatregelen kan er dan 25% bezuinigd worden en dat kost duizenden banen

Zo'n 6000 protesteerders, voornamelijk thuiszorgmedewerkers en SP-leden (o.a. uit Zeist), verzamelden zich om twaalf uur op het Malieveld. Vandaar ging men in protestmars door het centrum van Den Haag naar het Lange Voorhout. Daar interviewde Lilian Marijnissen (SP-gemeenteraadslid in Oss en FNV-er) de voorzitter van Abvakabo FNV en een aantal kamerleden. Aan staatssecretaris Van Rijn werden de bijna 138.000 handtekeningen aangeboden, van mensen die tekenden tegen de plannen.

Zeister SP-leden bij de manifestatie

De FNV gaf inzicht in een door hen uitgevoerd onderzoek naar de bezuinigingen. Uit dit onderzoek bleek dat het overgrote deel van de besparing alsnog zou moeten worden betaald. Ouderen die thuis blijven wonen zullen op een andere manier alsnog de zorg moeten ontvangen, aldus de FNV, die hiermee de kabinetsmaatregelen ernstig in twijfel trok. Het is slechts een verschuiving van de kosten, maar wel met desastreuze gevolgen voor de zorg en de werkgelegenheid.

Pieter Wout met aktie-shirt

Dat ouderen steeds langer thuis moeten blijven wonen is overigens een standpunt van het kabinet. En dat uitgangspunt is in principe niet slecht. Maar de kabinetsplannen staan in groot contrast met dit eigen streven. De staatssecretaris heeft toegezegd nogmaals met de FNV in gesprek te gaan over de plannen. De dag eindigde na een terugtocht op het Malieveld. De FNV gaf aan zich niet neer te leggen bij deze plannen. De manifestatie van 6 april was de start van de grootscheepse actie en we zien elkaar terug met de volgende actie op 8 juni.

Demonstranten

U bent hier