h

Rondje tomaat, WMO kanteling

13 maart 2013

Rondje tomaat, WMO kanteling

In de raadsvergadering van 12 maart 2013 was, naast de ingekomen stukken over Amarantis en Koos Janssen, het belangrijkste onderwerp de zogenaamde kanteling van de WMO. Met de kanteling wordt bedoeld dat er meer naar de noden van de mensen wordt gekeken. De gemeente moet niet meer zeggen “Dit hebben we, u krijgt dit” maar “wat heeft u nodig?”. En wat er nodig is moet echt met maatwerk worden bekeken, in een zogeheten keukentafelgesprek. Tot zover allemaal OK, luisteren naar mensen, meedenken en ze in hun waarde laten met eigen keuzes.

Maar er zit meer achter. Namelijk de rijksbezuinigingen, de gemeente krijgt gewoon veel minder geld voor bijvoorbeeld thuiszorg. “De steeds oplopende zorgkosten, die moeten we tegen houden”, zeggen andere partijen. En natuurlijk moeten we voorzichtig en efficiënt omgaan met geld, daar is de SP het mee eens. Maar vraag aan iemand wat zijn grootste goed is, 9 van de 10 keer noemt deze persoon zijn/haar gezondheid. Als gezondheid je grootste goed is dan kun je er toch ook, en dus ook wij allen samen, geld voor over hebben?

In het raadsvoorstel staat bijna letterlijk “we kunnen niet onder deze kanteling uit, want anders hebben we straks onvoldoende geld”. Als fractievooorzitter van de Zeister SP wordt ik hiervan dan ook heel triest. Maar ook strijdbaar, want hier zijn we nog niet mee klaar. Komt dan ook allen naar de grote vakbondsmanifestatie. Strijd voor goede thuiszorg (www.strijdvoorthuiszorg.nl) , deze manifestatie is op zaterdag 6 april in Den Haag van 12.00 tot 15.00 uur.

Ook al omdat deze kanteling zo gaat ingrijpen is in Den haag al de wet Leijten aangenomen, die bepaald de minimum van de basistarieven. Dat is ook de reden dat de SP Zeist niet wil dat de raad geen vat meer heeft op de bepaling van die tarieven, dus hebben we tegen het onderdeel van de mandatering gestemd.

U bent hier