h

Rondje tomaat, Kerckebosch

14 februari 2013

Rondje tomaat, Kerckebosch

In de raad van 12 februari twee raadsstukken over Kerckebosch. De voorbereiding voor de brede school Kerckebosch en een stuk over de “herbezinning Kerckebosch”. Ondanks het feit dat opeens blijkt dat het voor veel mensen onduidelijk is wat een brede school is, wordt in Kerckebosch toch de derde brede school in Zeist gebouwd. Daar moet ook gemeenschapsgeld in gestopt worden, maar dit lijkt een zinnige investering omdat het onderhoud van de losse scholen behoorlijk duur kan uitvallen.

De SP steunt het voorstel van het CDA om te zorgen dat de Damiaanschool in een keer van het oude gebouw naar het nieuwe gebouw kan. De SP steunt ook het voorstel van diverse partijen om een goed gesprek/discussie te hebben met alle bij de brede school betrokken partijen. Om samen eens duidelijk te hebben wat een brede school nou precies is. Bij die dialoog hoopt de SP dan wel dat de definitie van de brede school “Een brede school is een verzameling samenwerkende partijen, die zich richten op opgroeiende jeugd/jongeren. Het onderwijs is in elk geval een deelnemer. Andere deelnemers kunnen zijn: kinderopvang, welzijn, bibliotheek, peuterspeelzaal, sport, naschoolse opvang, fysiotherapie en cultuur.” wordt meegenomen. Dat moet het uitgangspunt van die discussie worden, zegt de SP.

De herbezinning van de plannen van Kerckebosch. Dat houdt in dat we als gemeente opnieuw gaan onderhandelen met de Seyster Veste over de plannen, de precieze woningbouw en de kosten. Dit moeten we doen, omdat de hele crisis op de woningmarkt het financiële plaatje op zijn kop zet. Gelukkig blijft het sociaal statuut geheel overeind, als het aan de gemeente ligt. Ook heeft de raad extra aandacht gevraagd aan de communicatie. Het hele plan Kerckebosch zal langer gaan duren, niet alle stappen zullen volgens de huidige planning gaan. De SP zegt dan ook dat dit duidelijk aan alle bewoners moet worden verteld, ook al omdat ze dan nog wel aanpassingen willen doen omdat ze langer in de bestaande flat blijven wonen. De Seyster Veste zal dus ook aan onderhoud en dergelijke meer aandacht moeten besteden.

En voor vragen moeten de bewoners bij het inloophuis terecht kunnen, daarop mag nu niet worden bezuinigd. Wat de SP wel erg steekt is, dat de Seyster Veste nu het aantal sociale huurwoningen minder wil maken. Ook de gemeente denkt in die richting. En daarvan heeft de SP gesteld dat de huurders nu niet weer de dupe mogen worden van de financiële problemen. Dus een verlaging van het aantal goedkope woningen kan niet door de beugel, de gemeente moet dit punt bestrijden. Helaas, de meerderheid van de raad vindt de afname van sociale huurwoningen minder erg, en dus is er nu een eerste echte verslechtering onstaan van het plan Kerckebosch.

De bouw van de eerste fase gaat nu zeker door, dat is uiteraard een heel belangrijke zekerheid voor de bewoners. Gelukkig dus maar dat we die zekerheid kunnen geven.

U bent hier