h

Diak reageert op SEH en HAPplus

26 februari 2013

Diak reageert op SEH en HAPplus

Zie eerdere berichten op de website van SP Zeist over verdwijnen SEH. De SP Zeist heeft een reactie ontvangen van het Diakonessenhuis. Deze willen we graag een ieder onder ogen brengen. Met daarbij ook onze reactie, zoals we die ook al naar het Diak hebben gedaan.

Beste SP,

Wij lazen in De Nieuwsbode van 20 februari een artikel over de nieuwe inrichting van de spoedzorg in Zeist en over jullie actie. Helaas staan in dit artikel twee zaken feitelijk onjuist weergegeven. Wij vinden het belangrijk iedereen juist te informeren. Daarom vragen we jullie aandacht voor het volgende:

1) De uitleg dat 'de sluiting komt omdat er teveel SEH's in de regio zijn' is feitelijk onjuist. Hoe zit het wel?
De sluiting van de SEH is een logisch gevolg van de nieuwe inrichting van de spoedzorg in de regio. Aanleiding voor deze herinrichting is drieledig:
- Nieuwe regels en kwaliteitseisen van de overheid en zorgverzekeraars maakten dat het Diakonessenhuis, de huisartsenorganisaties Utrecht en Zeist en Achmea voor mensen die spoedzorg nodig hebben anders zijn gaan organiseren. Het doel: de beste zorg op het beste moment op de beste plek.
- De huisarts krijgt steeds meer de rol van regisseur spoedzorg en vervult de poortwachtersfunctie voor tweedelijnszorgverlening, zoals ziekenhuizen en spoedeisende hulp.
- Patiënten waren altijd al verplicht zich eerst te melden bij de huisarts voor een verwijzing naar de tweede lijn. Echter, door de aangescherpte regels heeft zelfverwijzing (waaronder ook binnenlopen bij een SEH) nu ook financiële gevolgen voor de patiënt.

Wij, de SP Zeist, onderkennen de diverse redenen ook. Echter, ook het argument van de verdeling van de SEH's naar aanleiding van aantallen in een bepaald gebied is een van de zaken, die wel door de minister zijn aangedragen. Het geheel ligt inderdaad ingewikkelder.

2) De vraag bij het foto-onderschrift 'Zijn de huisartsen klaar voor 11.000 extra patiënten' is feitelijk onjuist.
Patiënten waren altijd al verplicht in geval van niet-levensbedreigende spoedklachten zich eerst te melden bij de huisarts voor een verwijzing naar de Spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Patiënten deden dit vaak
niet. Hierdoor zag de SEH Zeist in 2011 zo'n 6000 zogenaamde zelfverwijzers. Deze 6000 patiënten zullen zich nu eerst telefonisch bij hun eigen huisarts of de huisartsenpost gaan melden die dan bepaalt waar zij het best terecht kunnen.

Wij, de SP Zeist, hebben ons bij het noemen van het aantal van 11.000 gericht op de brief, die is gestuurd naar de gemeenteraad. Maar ook met 6000 zelfverwijzers blijft de vraag staan of onze Zeister huisartsen dit aankunnen zonder de ondersteuning van het Diak. Wij zien ook uiteraard dat voor die ondersteuning ook de spoedpoli van het Diak ondersteuning kan geven.

Het Diak vraagt ons om hun opmerkingen wereldkundig te maken, daar voldoen wij graag aan.

Hap Plus logo

U bent hier