h

Liever een HuisArtsenPost-plus

20 januari 2013

Liever een HuisArtsenPost-plus

Per 15 februari 2013 moet de SpoedEisende Hulp in Zeist sluiten. Dit is een gevolg van nationale regels, die onder andere stellen dat er in de Zeister regio teveel SEH's zijn (Utrecht, Amersfoort, Nieuwegein). Het alternatief dat wordt geboden is echter een grote verschraling van de gezondheidszorg in Zeist en omgeving:

  • Voor levensbedreigende zaken belt u 112, u zult naar één van de omliggende SEH's worden gebracht (in Diak-Utrecht, Amersfoort of Nieuwegein).
  • Voor alle andere zaken moet u bij uw huisarts zijn. Als u die belt tijdens kantooruren zal deze beslissen waar en hoe u geholpen dient te worden.
  • Buiten kantooruren en op weekenden en feestdagen kunt u bellen met de huisartsenpost. U kunt hier niet direct naar toe gaan. Op weekdagen tussen 17.00 en 23.00 uur en in weekenden/feestdagen tussen 08.00 en 23.00 uur kunt u worden verwezen naar de HAP in het Diak-Zeist. Na 23.00 uur is deze gesloten en komt de arts op visite of moet u naar Utrecht.

De SP heeft hierbij een aantal opmerkingen en vragen.
In het akkoord met de huisartsen roept minister Schippers op tot een betere zorg in de buurt. De huisartsen moeten daar werk van maken. Schippers dringt aan op innovatie en op een betere samenwerking tussen SEH en huisartsen(posten).

In Zeist is er geen sprake van innovatie. Het huidige plan is een verschraling van de zorg. De burgers zullen dit niet gaan ervaren als zorg in de buurt. Het wordt de burgers juist lastiger gemaakt zorg te krijgen. Waar wordt nu zichtbaar dat er een samenwerking is tussen HAP en SEH? Het is voor de SP nog maar de vraag of deze maatregelen ook leiden, zeker voor de kleinere huis-, tuin-, keuken- en sportongevallen, tot een betere zorg. Huisartsen in Zeist hebben in de laatste decennia altijd kunnen terugvallen op een SEH in Zeist. Hierdoor liep bijvoorbeeld de praktijkvoering niet al te veel uit de pas. Zijn de huisartsen er al klaar voor om die 11000 extra patiënten per jaar op te vangen in hun reguliere praktijk?
Krijgen de burgers niet te maken met veel langere wachttijden en heen en weer rijden tussen huisarts en ziekenhuis? Kan de ambulancedienst dit aan? Lopen de patiënten niet meer risico's? De SP heeft hier grote zorgen over.

Ook het Diak Zeist ziet die gevaren optreden. Daarom komt er een spoedpoli, die ondersteuning geeft aan huisartsen en de huisartsenpost. Met deze extra aandacht is de SP blij. Deze spoedpoli houdt dezelfde openingstijden als de huisartsenpost.

Het alternatief: de SP wil een innovatieve 24-uurs HAP-plus. Daar kunnen patiënten op één locatie terecht voor de eerstelijnszorg bij die kleinere ongelukken. En alleen als het echt nodig is, kunnen ze direct door naar de 2e-lijns voorziening. Zo worden de patiënten niet geconfronteerd met langere wachttijden en file-ellende in de spits.

Zeist heeft recht op zo'n HAP-plus.

Mail uw mening of suggestie over HAP-Plus

U bent hier