h

De pracht van eigen kracht, Totem 5 jaar

16 januari 2013

De pracht van eigen kracht, Totem 5 jaar

Eigen kracht is wat mij betreft met stip de meest misbruikte term van het afgelopen jaar. Door politieke partijen van links tot rechts wordt deze term nu gebruikt om mensen met een ondersteuningsbehoefte aan hun lot over te laten of ze zelf de schuld te geven van wat ze overkomt: Je zit niet in je (eigen) kracht. Eigen kracht als glijmiddel voor het doorvoeren van bezuinigingen op zaken, die van belang zijn, zoals welzijn en zorg.

Eigen kracht is in principe prima. Want wie wil er niet voor zichzelf zorgen. Maar voor eigen kracht is iets nodig, wat ons stelselmatig ontnomen wordt. Dat is namelijk trots. Mensen met een zorgbehoefte wordt voordurend vertelt dat ze eigenlijk losers zijn en dat zij de kosten van de gezondheidszorg opjagen. Kortom, zij zijn de schuld van alles.

Voor eigen kracht is trots nodig en die trots zag ik afgelopen donderdag bij de viering van het 5 jarig bestaan van Totem. Totem is een plek waar mensen een goede dagbesteding kunen hebben en door dingen met elkaar te doen en te delen worden ze sterker. Dat was er ook wel aan af te zien. Zowel deelnemers als vrijwiligers en de medewerkers straalden trots uit. Trots op wat ze waren en trots op wat ze deden. En die trots is terecht, als je bedenkt dat Totem in 5 jaar gegroeid is van 5 deelnemers naar 55.

Jan Agterberg op bezoek bij Totem

Om dit heugelijke feit te vieren was er een foto tentoonsteling georganiseerd over en door de mensen en over het werk van Totem. De tentoonstelling werd geopend door Els Borst, minister van staat. Zij hield een goed verhaal waarin ze aan het eind benadrukte dat er niet bezuinigd mag worden op clubs als Totem. Dat deze organisaties juist laten zien hoe belangrijk de menselijke maat is. Vanuit de SP zijn we het van harte met mevrouw Borst eens. Wij zijn trots op de mensen, die Totem maken tot wat het nu is en ze kunnen op ons blijven rekenen.

Bij de bijeenkomst / viering jubileum was de gemeenteraad ruim vertegenwoordigd. Zij hebben dus ook de hartekreet van mevrouw Borst gehoord. De SP is benieuwd of zij voor een keer het begrip eigen kracht niet misbruiken, maar juist de invulling die Totem er aan geeft steunen, door bijvoorbeeld niet op dit soort instellingen te bezuinigen.

Jan Achterberg

U bent hier