h

Oud Zeistenaar Christiaan Verweij vraagt steun voor Grassroots Projects Mexico

28 december 2012

Oud Zeistenaar Christiaan Verweij vraagt steun voor Grassroots Projects Mexico

Sinds de oprichting van Grassroots Projects in 2005 ben ik actief voor deze solidariteitsorganisatie. Gezien het steeds moeilijker wordt om fondsen te werven stuur ik deze brief rond, als een oproep om solidariteit mede in de praktijk te brengen. Uiteraard realiseer ik me dat iedereen overspoelt wordt met allerlei oproepen tot steun aan organisaties en ‘goede doelen’. Vanwege de noodzaak van de oproep en het resultaat dat het kan opleveren leg ik deze zwaarwegende bezwaren even aan de kant. Want (internationale) solidariteit kunnen we in de praktijk brengen, zolang we er gezamenlijk voor opkomen. Het is enkel een kwestie van doen!

In 2011 is Grassroots Projects als een officiële stichting ingeschreven en inmiddels komen we ook in aanmerking voor de status van algemeen nut beogende instelling (ANBI); wat inhoudt dat je je giften bij de belastingaangifte kan aanmerken als gemaakte kosten.
Grassroots Projects bankiert bij de Triodos Bank met als rekeningnummer 39.05.22.775.

Grassroots Projects is anders dan het gross van de organisaties die actief zijn op het gebied van internationale samenwerking. Wij kiezen ervoor om direct met gemeenschappen en collectieven samen te werken zonder tussenkomst van regeringen. Sterker nog, wij steunen vooral organisaties die op eigen kracht vooruit willen komen. Onafhankelijkheid is een sterk iets, wat mensen ongekende krachten en verantwoordelijkheid oplevert. Zo steunen wij onder andere de Zapatistas in Chiapas, Mexico die sinds 1994 een symbolische, maar ook effectieve strijd geleverd hebben op het gebied van de rechten van indigenas. Niet enkel in Chiapas heeft dit veel opgeleverd. Over de hele wereld is hun oproep voor een andere wereld een bron van inspiratie geworden. Een wereld gebaseerd op gelijkheid, samenwerking, solidariteit en respect voor andere culturen/meningen. Grassroots Projects probeert eveneens, hoe bescheiden dan ook, een bijdrage op dit gebied te leveren. Om dit voort te kunnen zetten hebben we meer steun nodig.

2012 hebben we veel tijd besteed aan het opbouwen van een goed netwerken in onder andere Mexico. Voor het komende jaar hebben we een hoop projecten op ons lijstje staan, waar we graag een bijdrage aan willen leveren.

Christiaan Verweij op de fiets

Onder andere:
· - Een vuilnisrecyclingproject in Etla, Mexico. Afval is een groot probleem. En de vuilnisauto die we in Nederland kennen, is iets wat in vele gemeenschappen op het Mexicaanse platteland een compleet onbekend fenomeen is. Gezien de regering niets doet om dit probleem op te lossen willen enkele gemeenschappen de handen ineenslaan. Het opzetten van een goed netwerk om afval in eerste instantie in te zamelen, vervolgens te sorteren en indien mogelijk te recyclen is volgens ons een reële oplossing. Het mooie is dat het ook nog eens gepaard gaat met een herbebossingsproject.
· - Het plaatsen van ecologische ovens in onafhankelijke gemeenschappen in onder andere de Mexicaanse deelstaten Chiapas en Oaxaca.
· - Het plaatsen van autonome en duurzame elektriciteitsvoorzieningen in onafhankelijke gemeenschappen in Oaxaca, Mexico. Vele gemeenschappen kennen nog niet het gemak van elektriciteit. Wij helpen een organisatie die met zonne en windenergie werkt.
· - Het bouwen van waterprojecten. Naast elektriciteit is ook de beschikking hebben over water niet een vanzelfsprekend iets. Wij helpen met het plaatsen van waterprojecten die ten goede komen aan gemeenschappen en collectieven.
· - Autonome media. Om journalist te zijn in Mexico is vandaag de dag een erg gevaarlijk beroep. In dit land worden er de meeste journalisten ter wereld vermoord. Om de onafhankelijke media te ondersteunen wil Grassroots Projects in samenwerking met een aantal organisaties in Mexico een project opzetten om onafhankelijke journalisten meer support en mogelijkheden te geven om hun beroep uit te oefenen.

Helaas loopt onze website vreselijk achter. Al het werk wat we leveren wordt op vrijwillige basis gedaan. Onze webmaster is heel druk geweest met studie en bijbaantjes. We hopen echter snel onze website weer up-to-date in de lucht te hebben.
www.grassrootsprojects.com
www.facebook.com/grassrootsprojects
projects@grassrootsprojects.com
Triodos bank. Rekeningnummer 39.05.22.775.
Paypal projects@grassrootsprojects.com

Financiële steun is echt heel erg welkom! Opbrengsten gaan voor de volle 100% naar lokale projecten.

Abrazo desde San Felipe Tejalapam, Oaxaca, Mexico,

Christiaan Verweij

Telefonisch ben ik te bereiken via: (00)521-951-105-7819.
Al eerder spraken wij met in onze rubriek Net even anders Zie fietstocht_door_opstandig_midden_amerika
en via christiaan_verweij_is_uitgefietst

U bent hier