h

Bartimeus, zorg en gedwongen ontslagen

25 november 2012

Bartimeus, zorg en gedwongen ontslagen

In De Volkskrant van 24 November een artikel over de arbeidsmarkt, die steeds meer zieke mensen afleverd. Het werk eist de tol van de arbeiders, de werkdruk zorgt voor gespannen werknemers en zelfs depressies. Als belangrijkste oorzaak wordt opgegeven dat we het steeds drukker hebben en dat we in concurrentie met de collega's steeds meer op onze tenen moeten lopen. Als deze werkdruk dan zo funest is voor onze gezondheid, hoe blijven we dan altijd allert op ons werk? Ik, fractievoorzitter Pieter Wout Duquesnoy van de SP Zeist, stel me dan ook deze vragen. Kan er door de hoge werkdruk ook niet een onachtzaamheid op een bepaald moment zomaar insluipen?

Dat laatste gevoel bekroop me ook in september bij het bericht dat er tientallen mensen werden ontslagen bij Bartimeus. Vanwege de financiën kwamen er zo dus veel minder mensen in de zorgtaken te werken. Het waren, ook volgens de vakbonden, "geen gedwongen onslagen, want mensen hebben een keuze gekregen". Dat was echter een keuze tot vrijwillig onslag nemen met een flinke vergoeding, of blijven werken maar dan wel vaak in een veel lagere schaal. Ook dat laatste is natuurlijk een flinke aanslag op je zelfvertrouwen en dat kan weer (onbewust) invloed hebben op je werk.

Werd dan vorige maand aangetoond dat dit een funest scenario voor de zorg in Zeist en omgeving is, in onze "care-valley" dus? Twee bewoners kwamen binnen een week te overlijden, via de vakbond nog meer verhalen over bijna ongelukjes met bewoners. Er loopt een onderzoek, dus een conclusie kan nog niet zomaar worden getrokken. Medewerkers waarschuwen voor de te hoge werkdruk en dus kruipt bij mij al weer dat gevoel dat onze "care-valley" een "scare-valley" kan worden. Ook de vakbonden zijn op hun hoede hierover. En het stuit de SP vooral tegen de borst dat werknemers moeten inleveren, maar dat de bestuurder nog steeds ver boven de Balkenendenorm wordt betaald. Het is allang bewezen dat zo'n oneerlijkheid ook veel effect heeft op het werk. Deze bestuurder, met een plaat voor zijn kop, wilde ook over zijn veel te hoge salaris niet ingaan bij het gesprek met Henk van Gerven op tv. De SP Zeist blijft ook deze zaak weer scherp in de gaten houden, de zorg is een van de belangrijkste werkgevers in onze regio en daarbij is zorg zo heel belangrijk voor zoveel mensen. Daarbij dient zowel voor de mensen, die de zorg nodig hebben, als voor de werknemers een goede omgeving te zijn waar ze kunnen leven en werken.

Pieter Wout Duquesnoy 030-6959716

U bent hier