h

Aankondigingsbordenchaos in Zeist

7 november 2012

Aankondigingsbordenchaos in Zeist

In de raadsvergadering van 6 november werd een aanpassing van de APV (algemene plaatselijke verordening) voorgesteld. Nadat vorig jaar deze was aangepast op deregulering, stond Zeist binnen een mum van tijd vol met lantaarnpaalborden met reclame voor alles en nog wat. Een rommeltje, gewoon. Dereguleren is dus geen toverwoord, zo blijkt. Met de aanpassing zou dit weer in goede banen worden geleid, maar dan wel door een commerciële partij en met een flink aantal plekken meer dan tot in 2011.

Geen goed plan, vonden CDA, VVD en SP, daarom kreeg het amendement van de eerste twee partijen ook direct de steun van de SP. In de oude situatie werd het ophalen en verwijderen van de aankondigingsborden (alleen niet commercieel) door mensen van Reijnaerde gedaan, waarbij de stichting CultuurZeist alle zaken verder regelden en de gemeente de vergunning verleende. Simpel, doeltreffend en er waren zelden bezwaren. Helaas heeft het voorstel in deze vorm het niet gehaald. Met name GroenLinks kwam met een alternatief, op commerciële basis. Hierbij mocht CultuurZeist wel meeliften, voor een zeer gereduceerd tarief, maar werd volledig aan de grillen van het commerciële bedrijf gebonden. "Zolang er maar voldoende plaatsen waren voor de niet-commerciële aankondigingen". Maar wat is nu voldoende? het antwoord: "voldoende is voldoende!", Tja. Daarnaast heeft stichting CultuurZeist met behulp van een sponsor zelf de driehoeksborden aangeschaft, die dan geplaatst worden door clienten van Reijnaerde. Hierbij zou dus veel geld weggegooid zijn, want in het voorstel werden deze driehoeksborden ook verboden. Alleen een bepaald type sandwichbord was nog toegestaan.

Een slecht doordacht alternatief dat ook toch zorgt voor meer reclame, als je je aandacht bij het verkeer moet houden. De meerderheid van de raad heeft, bij gebrek aan beter, ingestemd met dit slechte voorstel. De SP is hier principieel op tegen, dit is een oplossing waar niemand, behalve de commercie, blij van zal worden.

U bent hier