h

Eigen bijdrage groot probleem in GGZ

19 juli 2012

Eigen bijdrage groot probleem in GGZ

Het Rijk heeft bevolen dat er voor de Geestelijke Gezondheids Zorg (GGZ) een eigen bijdrage moet worden betaald. Niet voor alle behandelingen, maar toch. Je ziet een enorme terug gang van een aantal typen behandelingen. Vooral zorg voor kwetsbare personen wordt nu niet gedaan.

Men spreekt wel over 15 tot 25%. Dat lijkt gunstig, zo houden we geld over. Maar de GGZ specialisten hebben allang door dat we later een veel grotere terugslag krijgen. Als je een behandeling niet op tijd start, worden de problemen alleen maar erger. Sommige gemeentes zorgen nu zelf dat mensen een tegemoetkoming kunnen ontvangen, als ze het zelf echt niet kunnen betalen. Het Amsterdamse model is hier een bekend voorbeeld, ook Utrecht is zo slim hier wat aan te doen. Zeist deed dat echter niet.

De SP Zeist had dan ook vragen gesteld, die in eerste instantie werden beantwoord met "we hebben niets geregeld, is het dan een probleem? Wij hebben daar nog niets van gehoord." Ook was de gemeente bij de eerste beantwoording niet van plan er iets aan te doen want "het mag niet van de minister". (zie ook het eerdere artikel).

De gemeente Zeist heeft voor de zomervakantie toch nog een aanvulling op de vragen. "Naar aanleiding van berichtgeving in het Binnenlands Bestuur hebben we de RSD en Divosa nogmaals verzocht te kijken wat de exacte mogelijkheden zijn ten aanzien van de vergoeding van de eigen bijdrage GGZ via de bijzondere bijstand. De eindconclusie is dat dit wel mag. Het wordt gerekend tot de beleidsvrijheid van de gemeente en door het Rijk niet verboden op grond van doorkruising van het Rijksbeleid. Naar aanleiding van de nieuwe informatie is het onderwerp wederom in de vergadering van het DB van de RSD op 20 juni besproken. In RSD-verband wordt echter de voorkeur gegeven aan een andere manier van vergoeden, namelijk via de instellingen. De belangrijkste reden hiervoor is het kostenaspect, men wil niet nog hogere uitgaven aan de bijzondere bijstand riskeren. De RSD is bezig met een brief die naar de zorgaanbieders zal gaan om hen te informeren over de mogelijkheden van vergoeding van de eigen bijdrage GGZ voor cliƫnten die anders geen zorg zouden krijgen omdat ze de eigen bijdrage niet kunnen betalen."

"Hoe ze het regelen, zal me een biet zijn," aldus fractievoorzitter Pieter Wout Duquesnoy. "Het is nodig om kwetsbare mensen met (geestelijke) gezondheidsproblemen niet in de kou te laten staan. Dat zijn we als sociale gemeenschap hen verplicht." Ook Renske Leijten, zorgwoordvoerder voor de SP in de Tweede Kamer, heeft poolshoogte genomen bij Altrecht. In deze gesprekken is uiteraard de problematiek van de eigen bijdrage voor 2012 een belangrijk item.

U bent hier