h

Rondje Tomaat: Amarantis

30 mei 2012

Rondje Tomaat: Amarantis

Antwoord op SP vraag over Amarantis
In een persbericht van Zembla voor de uitzending van 11 mei 2012 wordt fel uitgehaald naar Koos Janssen, als ex-voorzitter van de Raad van Toezicht van Amarantis. De voorzitter zou alle meldingen van de ontstane financiële situatie van Amarantis genegeerd hebben. Hij zou niet ingegrepen hebben, ook niet na indringende brieven van andere bestuurders of toezichthouders. In de uitzending blijkt dat dhr Janssen geen uitleg wil geven aan Zembla. De beschuldigingen zijn echter legio, zowel naar de voorzitter van de raad van Toezicht als naar andere bestuurders, de inspectie en de minister.

Geen uitleg, dat bevreemd heel erg. Uiteraard komt er het genoemde onderzoek, maar zoals wethouder Asscher zegt “Het is de publieke sector, het is van ONS”. De SP heeft de volgende vraag: Wat is de reactie van burgemeester Koos Janssen op de uitzending?"
De SP Zeist ziet in de media een groot wantrouwen tegen onze Zeister burgemeester vanwege het financiële debacle bij Amarantis en zijn rol daarin. Door alleen te verwijzen naar een komend onderzoek doet de burgemeester naar oordeel van de SP de burgers van Zeist geen recht. Als voorzitter van de Raad van Toezicht had hij een publieke functie, als burgemeester van Zeist heeft hij een publieke functie. In de laatst genoemde publieke functie zorgt Koos Janssen voor een goede terugkoppeling en verantwoording naar de Zeister burgers. In sommige gevallen zelfs tegen de rijksregels in (bv zijn inzet voor “Geen kind in de cel” en handtekening voor de “Ketting van Solidariteit”). Een eigen verklaring vanuit zijn publieke functie over zijn functioneren bij Amarantis vinden de Zeister SP dan ook erg belangrijk.

Het antwoord van de burgemeester:
"Vanaf het terugtreden van nagenoeg de gehele Raad van Toezicht van Amarantis, in februari jl., is het mijn bewuste keuze geweest om in principe niet in het openbaar inhoudelijk te reageren op de kwestie Amarantis. De situatie van Amarantis is al sinds de fusie in 2007 enorm complex. Ik kan daardoor niet in een handomdraai reageren op onderdelen van feiten en aannames. Het verhaal bestaat uit veel meer facetten en nuances dan nu door de media worden neergelegd. Daarnaast wil ik op geen enkele manier een mogelijk herstel van de betrokken scholen in de weg staan of de interim-bestuurder voor de voeten lopen. Een derde reden voor mijn terughoudendheid in de media hangt samen met mijn verantwoordelijke functie in Zeist.
Het vooruitzicht van een onderzoek naar alle schakels en geledingen in de gehele kwestie, heeft mij gesterkt in de opvatting om niet deel te willen nemen aan het debat over Amarantis in de landelijke media. Het risico van een voortdurende interactie tussen mijn werk als lokaal bestuurder en de discussie op landelijk niveau vond en vind ik daarvoor te groot. Beide werkvelden staan immers, in principe en in de praktijk, los van elkaar.
Bovenstaande gedragslijn heb ik desgevraagd aan diverse landelijke media toegelicht. Ook aan Zembla is deze meegedeeld. Zembla heeft daar echter geen genoegen mee willen nemen. Bij een lokale opening op 3 april jl. in mijn functie als burgemeester van Zeist stonden een interviewer en cameraman volstrekt onverwacht voor me; ik was daardoor volledig overrompeld. Op dat moment meende ik er goed aan te doen om, gelet op de tot dusverre gevolgde gedragslijn en ter voorkoming van rolvermenging, niet inhoudelijk voor de camera te reageren. Echter ik ben niet gelukkig met de beeldvorming die hierdoor wellicht is ontstaan. Ik voel me daar ongemakkelijk over. Temeer omdat in de uitzending de werkelijkheid geweld wordt aangedaan door sommige betrokkenen, die druk doende zijn hun eigen “straatje schoon te vegen”. Aan mijn adres zijn onterechte beschuldigingen geuit. Ik heb mij echter niet willen lenen voor een wedstrijd “straatje schoon vegen” zoals die in de uitzending van Zembla te zien was. Zo steek ik niet in elkaar. Het onafhankelijk onderzoek zal naar ik verwacht de feiten boven tafel brengen. Daar zie ik naar uit. Mijn functioneren als voorzitter van de Raad van Toezicht maakt daarvan onderdeel uit. Ik ben daarna graag beschikbaar voor een inhoudelijke reactie.
De kwestie Amarantis raakt mij persoonlijk zeer. Vele mensen hebben hard gewerkt om Amarantis op de rails te krijgen. Dat dit niet is gelukt, heeft een enorme impact gehad op de leerlingen en docenten. Dat raakt mij nog het meest, want zij zijn de kern van ons werk geweest. Ik heb waardering voor de interim-bestuurder die in korte tijd de handen op elkaar heeft gekregen voor een reddingsplan waarmee hopelijk nieuw perspectief kan worden geboden aan de scholen.
Vanuit de samenleving ontving ik reacties in persoonlijke gesprekken, via e-mail en twitter. Soms vanuit boosheid, soms als steunbetuiging. Alle reacties stel ik op prijs."

U bent hier