h

Week van de psychiatrie : op zoek naar waardevolle contacten

25 maart 2012

Week van de psychiatrie : op zoek naar waardevolle contacten

De werkgroep Week van de Psychiatrie organiseert van 26 tot en met 31 maart 2012 de 38e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2012 is “Contact gewenst?!” en gaat over contacten die écht waardevol en belangrijk zijn. Welke contacten stellen we op prijs en hoe geven we die vorm?
Een moment van bezinning.

Het is al meer dan 25 jaar terug dat de zware deuren zich achter mij sloten. Daar stond ik dan: als dienstweigeraar werd ik ingezet als leerling verpleegkundige. Stage lopen op de beruchte SGA afdelingen van Nederland. SGA stond toen voor Sterk Gestoord en Agressief. Tegenwoordig zouden zorgmanagers spreken van Sterk Gestructureerde Afdeling.

Onbehandelbare cliënten uit heel het land werden daar geplaatst. Door de inzet van veel, veel verpleegkundigen werden agressieve cliënten daar zelden gesepareerd, maar, met fysieke overmacht en een strakke dagindeling waarvan nooit werd afgeweken, betrokken bij het dagelijk leven. Wij gingen door waar anderen –en vaak ook de cliënten zelf– zich allang hadden opgegeven. In de twee slaapzalen sliepen mannen en vrouwen zonder enige vorm van privacy. Tegenwoordig zou de inspectie zo'n afdeling meteen sluiten, toen was het een uitkomst voor cliënten die soms jaren gesepareerd waren. Acting out gedrag werd niet getolereerd: wat er ook gebeurde, we zochten contact met de cliënt en probeerde een beroep te doen op zijn of haar soms bijna onvindbaar gezond gedrag. Een van de cliënten was zo depressief en zo boos op het leven dat hij daar dagelijks een einde aan probeerde te maken. Op een kwade dag ging het mis. Tijdens de overdracht ging het alarm. We renden door een lange gang af op de geluiden. Gegil van mensen, brekend glas. Ter plaatse stond de cliënt met een gesloopte wasbak boven zijn hoofd. In een poging om verdere zelfverwonding te voorkomen sprongen we op hem af . Helaas gleed ik uit en belandde met een pijnlijke smak precies onder de woedende client en zijn wasbak. Ik kon geen kant op, sloot mijn ogen en wachtte op de klap van de wasbak die mijn schedel zou verbrijzelen. Die klap bleef uit. Collega's werkten hem minuten later naar de grond. Een dag later vroeg ik hem waarom hij niet gegooid had, ik had de tomeloze woede in zijn ogen gezien en wist maar al te goed hoe het had kunnen aflopen. Zijn verklaring was simpel maar doeltreffend: "Ik wilde dood, jij toch niet? Jij komt net kijken, voor mij is het leven een straf."

Ik kom nog wel eens op een soortgelijke afdeling als toen. De cliënten hebben nu eenpersoonskamers, wat opvalt is dat er vooral camera's hangen en dat er veel minder verpleegkundigen rondlopen. Beveiligers zijn op de achtergrond aanwezig. Cliënten hebben daardoor ook minder mogelijkheid tot contact.

Contact met andere mensen, geen mens hoe ziek of gezond ook, kan zonder. Nu, vele vele jaren later, werk ik nog steeds in de zorg. De laatste jaren wordt het voor cliënten steeds moeilijker om contact te houden met de gezonde buitenwereld. Door bezuinigingen is er zo minder personeel, de gevreesde eigen bijdrage maakt dat cliënten ook nog eens minder te besteden hebben. Cliënten bedelen soms zelfs om contact, om samen dingen te kunnen doen die voor de buitenwereld zo normaal zijn. Een wandeling, samen een bakje koffie doen, of even gezellig winkelen. Zie http://wensenboom.altrecht550.nl/ Gek genoeg wordt in Den Dolder het zo gewenste contact voor cliënten van de Willem Arntsz Hoeve enorm belemmerd.

Zondag, de dag waarop cliënten van een van de vele zorginstellingen in onze regio op bezoek hopen, is er zelfs helemaal geen busverbinding. Als cliënten uit Den Dolder op koopzondag toch willen genieten van al het moois wat Zeist te bieden heeft, moeten ze via Utrecht reizen en daar de bus naar Zeist nemen. Ze zijn dan bijna drie uur onderweg. Te gek voor woorden. Als straks in juni bijvoorbeeld het Slottuintheater weer uit haar winterslaap ontwaakt, staan de cliënten van Altrecht Den Dolder buitenspel.

Als SP Zeist hebben we geen oplossing voor dit probleem, we zetten ons al jaren in voor goed en betaalbaar openbaar vervoer. Voor alle inwoners van Zeist. Helaas hebben onze voorstellen in de raad niet de steun gekregen van andere politieke partijen om dat mogelijk te maken. Het winkelcentrum van Zeist is onlangs opgeleukt om meer bezoekers uit de regio te trekken. De koopzondagen worden gepromoot. Bewoners uit Den Dolder, ziek of gezond, zijn echter goedkoper uit en houden meer tijd over om te winkelen als ze gewoon de trein naar Utrecht nemen om te winkelen. En de bus naar Zeist op Utrecht Centraal laten staan.

Op de foto ons zeister SP raadslid Pieter Wout Duquesnoy bij de ingang van zorginstellingen Reinaerde en Willem-Arntz Hoeve Den Dolder.
Meer informatie over de week van de Psychiatrie 2012 kunt u hier vinden: http://www.weekvandepsychiatrie.nl/

SP raadslid Pieter Wout Duquesnoy voor de Willen Arntz Hoeve

U bent hier