h

Veilig fietsen Den Dolder en Austerlitz

28 maart 2012

Veilig fietsen Den Dolder en Austerlitz

Op de fiets in Den Dolder en Austerlitz, dat was een van de thema's in de raad van 20 maart. Het fietstunneltje in Den Dolder komt er pas eind 2014, als we de antwoorden van het college mogen geloven. En dat terwijl we als SP in 2008 hebben ingestemd met een voorstel om eerst het tunneltje te maken en dan de rest van de spooroplossingen in Den Dolder. Vier jaar later, nog niks. De SP heeft dan ook voor de CDA-motie gestemd. Om uiterlijk voor de zomervakantie eindelijk een plan van aanpak te hebben. Nog beter was het geweest als we als raad gewoon het geld zouden voorschieten, zodat de bouw van het tunnetje kan plaatsvinden.

Ook kwam in de raad een voorstel om het fietspad langs De Traay, van Austerlitz naar Driebergen, utilitair te maken. Nou bleek dat "utilitair" niet betekende dat er verlichting moest komen, maar alleen dat het 2 meter breed zou moeten worden en dat er dan gestrooid zou worden bij sneeuw. Zodat Austerlitzers makkelijk op de fiets in de winter naar Driebergen kunnen en niet op de rijbaan hoeven te fietsen. Naast het feit dat dit fietspad in de EHS ligt en strooien niet goed voor de natuur is, is het belangrijkste punt voor de SP om tegen te stemmen het feit dat Utrechtse Heuvelrug beslist heeft niets te doen aan het fietspad. De gemeente UH staat onder toezicht van de provincie en kan geen geld hiervoor vrijmaken. Met een motie zal de gemeenteraad van Zeist dus die collega's zwaar onder druk zetten. Want zoals de wethouder zei "Zeist gaat geen sneeuw ruimen op grondgebied van UH". Voor de SP geldt dat "eerst de partijen in beide gemeentes het eens moeten worden en dan gezamenlijk een oplossing moeten zoeken voor het fietsen in de winter tussen Austerlitz en Driebergen". De gemeenteraad van Zeist moet niet op dit moment die andere gemeenteraad voor het blok zetten met een voldongen motie.
Een raadsvoorstel, dat wel op de agenda stond, betrof de bouw van de zogenaamde Zeister Warande. Met de sloop van het oude Cadans/BVG-gebouw, op de hoek Utrechtseweg-Krommerijnlaan, is daar de ruimte voor bouw van woningen. In een eerste plan werd geen rekening gehouden met de bewoners. Met het nieuwe plan hebben bewoners mee kunnen praten en ook zal in de uitvoering worden geluisterd naar de omwonenden. De SP is van mening dat de huidige bouwplannen eindelijk doorgang moeten vinden. Er worden (huur) woningen gebouwd, zodat mensen kunnen doorstromen. En het is onverantwoord een half gesloopt kantoorpand met een desolate vlakte eromheen lang zo te laten, want op die manier zal er zeker vandalisme en overlast plaats gaan vinden.

U bent hier