h

Pyxis/Jeugdkompas moet activiteiten staken

8 maart 2012

Pyxis/Jeugdkompas moet activiteiten staken

Nog geen week geleden stapte de Inspectie voor de GezondheidsZorg bij de stichting Pyxis/Jeugdkompas binnen. Aanleiding was een niet officieel gemeld sterfgeval en "de niet coöperatieve opstelling van de directie", aldus IGZ. En dus nog geen week later ligt er een definitief besluit, de stichting moet de activiteiten in zorg en (woon-) begeleiding per onmiddelijk stoppen.

Clienten worden overgenomen door Altrecht en Kwintus en samen met gemeente en GGD wordt alles eraan gedaan om een goede zorg te waarborgen. Ook heeft de gemeente veiligheidsinspectie uitgevoerd, mede naar aanleiding van vragen van de SP.

Bij omroep RTV-Utrecht werd een gesprek uitgezonden van een client, die erg tevreden was met de zorg die Pyxis hem gaf. daardoor was hij vanuit een slechte sutuatie weer op de rails. "Het geeft echt een heel gek idee, dit positieve verhaal" zegt Pieter Wout Duquesnoy, fractievoorzitter SP Zeist. "Bijvoorbeeld de woonruimte op de Antonlaan kun je toch zeker niet fatsoenlijk noemen". Is dan de zorg, zoals de stichting Pyxis/Jeugdkompas die in Zeist toepaste, een slechte vorm van zorg? Pieter Wout: "Neen, ik denk dat het idee van kleinschalige zorg en dat mensen in een eigen woning kunnen wonen, in plaats van in een grote instelling, zeker geen slecht uitgangspunt is."

Pieter Wout Duquesnoy vervolgt: "Ik kan niet oordelen welke fouten stichting Pyxis hier heeft gemaakt. Er is zeker reden tot actie gezien het onderzoek van de IGZ. Met alle bezuinigingen op zorg, ook op de GGZ (bijvoorbeeld al die eigen bijdrage), breekt het beleid ook de kleinschalige zorgmogelijkheden af. Ik moet me dan ook zelf de vraag stellen of de stichting hier bewust deze situatie heeft geschapen of dat de stichting, wegens onvoldoende geld, ook in handen is gedreven van mensen die onder andere zulke slechte panden uitbaten? Ik heb daar ook zeker 123 niet een antwoord op. Ik ben bang dat het voor Altrecht en Kwintes misschien nog best wel moeilijk wordt alle cliënten goed op te vangen en vooral hun vertrouwen te krijgen. In deze ene week is er veel gebeurd en dat grijpt bij deze mensen heel hard in". Dat je weldegelijk flinke twijfels kunt hebben blijkt weer een week na de sluiting van Pyxis. De psychiater is door de tuchtraad ook per direct op non-actief gezet. In hun besluit daarover wordt ook gesproken dat ze de psychiater al enige tijd onder controle hielden vanwege zijn handelen.

Vele cliënten hebben een PGB, een budget waarbij ze zelf kunnen kiezen hoe ze dit gebruiken. Maar ook iets waarop onvoldoende grip is. Want al is de keuze aan jezelf, er dient toch ook kwaliteit te zijn. In ieder geval ontbrak het vooral in de woonsituatie aan kwaliteit. Hoe gaan we wel een goed grip krijgen op deze vorm van zorg? Want met het nu plots op non-actief zetten van de psychiater, die ook werk deed voor Pyxis, is het voor cliënten in de GGZ wel heel moeilijk om die keuze geheel zelf te maken. Uiteraard is het zorg dat alle clienten nu goed worden opgevangen. Zoals gezegd ligt nu de zorg bij Kwintes en Altrecht. Daarvoor is ook een telefoonnummer 24/7 bereikbaar, 06-12332262, voor cliënten en hun familie.

U bent hier