h

Echte communicatie bij de wake

5 maart 2012

Echte communicatie bij de wake

Dat was schrikken voor de ongeveer 50 wakers bij het detentiecentrum Kamp Zeist. Al voor het "we shall overcome" werd gezongen, riepen de onschuldig opgesloten gevangenen in barak 4 de wakers toe. Was het tot nu toe contact door het bonzen op de ruiten en een "HELP" in grote letters op papier. Nu kon je mensen horen schreeuwen "ik zit hier al een jaar opgesloten", "Help me aub".

Lang niet alles konden we verstaan. Iedereen roept door elkaar. Dit is wel een extraatje van die nieuwe ventilatieluiken. Niet alleen is er meer verse lucht, maar een deel van de asielzoekers kan ook hun hart luchten naar buiten toe. En het is ook duidelijk dat men echt weet wanneer de wakes er zijn en dat men daar ook hoop uit put. De wanhoop, die je hoort, maakt het voor de wakers wel veel indringender. Ook met de weet dat wij met die 50 dit niet zomaar veranderen. "Dit contact geeft je bijna een extra gevoel van onvermogen", zegt SP fractievoorzitter Pieter Wout Duquesnoy, "maar we konden wel vertellen dat we er voor hen zijn en voor hen blijven strijden. En op 1 april weer met de wake komen." En dat leverde meerdere "dank je wel" op. Het thema van de wake, een tocht door de woestijn, werd afgesloten met de roepende in de woestijn. Maar die roept nog steeds niet voor niets.

Op donderdag 15 maart organiseert de Amersfoortse Raad van Kerken een avond over asielzoekenden in Amersfoort en in het Detentiecentrum Zeist. Jakob de Jonge, van Justitia et Pax, presenteert wat justitiepastores vertellen over hoe het er in het detentiecentra voor vreemdelingen aan toe gaat. Er zijn workshops over de ontwikkelingen op het AZC Amersfoort, hoe invloed uit te oefenen op het asielbeleid en de mogelijkheden tot concrete betrokkenheid vanuit de kerken bij gedetineerden in het Detentiecentrum. De avond is in de Bergkerk, Dr. Abraham Kuyperlaan 2 te Amersfoort, en begint om 20.00 uur.

Wake Kamp Zeist 04-03-2012 Wake Kamp Zeist 04-03-2012

U bent hier