h

De handschoen opgepakt door de Zonnehuizen

20 maart 2012

De handschoen opgepakt door de Zonnehuizen

Eind 2011 viel als een bom in Zeist bij de Zonnehuizen. Een torenhoge schuld, een faillissement en uiteindelijk in de loop van 2012 een overname. Naar aanleiding van al die zorgwekkende gebeurtenissen ging de SP met de mensen rond de tafel. Op bezoek bij Zonnehuizen om ook te laten zien dat er goede zaken gebeuren. In begin januari was bijvoorbeeld het bezoek aan de zonnehuisschool een toevallige maar belangrijke ontmoeting. Het toeval, dat twitter heet, maakte dat de SP Zeist een bericht opving van Arjan van Roon, innovatiemanager arbeid bij de Zonnehuisschool. Hij vroeg daar naar werkhandschoenen voor een nieuw werk-leer bedrijf voor de jongeren van de ArbeidsGerichte Leerweg (AGL) van de Zonnehuisschool.

Na de succesvolle actie, de “Ketting van Solidariteit”, tegen de afbraak van de Wajong en WSW zijn er vele werkhandschoenen toe aan een tweede leven. Niet meer als actiemateriaal, maar echt aan het werk. En liefst natuurlijk willen deze speciale gesigneerde handschoenen terecht komen bij instellingen, die zich ook met sociaal werk bezig houden. De Zonnehuizen in Zeist is zo'n instelling, die van alles doet en zorgt voor en met jeugd. En dus wil de SP graag die werkhandschoenen schenken aan het nieuwe leer-werkbedrijf van de AGL.

Dit werk-leer bedrijf is ontstaan uit een samenwerking tussen Jobstap, de Zonnehuisschool en Infento. De jongeren zullen zelfstandig de productie gaan verzorgen van Infento. Dus niet meelopen met medewerkers, maar zij zijn het team dat al het werk doet. Infento is een nieuw constructie-concept, waar je zeer eenvoudig groot kinderspeelgoed, zoals steppen, driewielers, loopfietsen en skelters kan bouwen. In Den Dolder is de montage en logistiek gevestigd in een bedrijfshal waar de jongeren dagelijks heengaan. Arjan: “Het zijn allerlei voertuigen, die je als een soort meccano zelf kunt bouwen vanuit een bouwpakket. Er zijn vaste modellen, van een loopfiets tot een skelter. Maar je kunt straks op de website ook zelf een model maken en bestellen.” De insteek vanuit de Zonnehuizen is om de jongeren echt praktische ervaring op te laten doen in het bedrijfsleven, maar dan wel met het juiste toezicht en steun.

Deze werkvorm wordt ook op de Zonnehuizen zelf toegepast in bijvoorbeeld in samenwerking met de HEMA of de Gamma. Leerlingen tussen de 15 en 20 jaar komen in contact met diverse soorten werk: logistiek, horeca, groenvoorziening, etc. In de eerste fase maken ze in blokken van 13 weken intensief kennis met het werk en bouwen zo langzaam ervaring op. Na diverse soorten werkzaamheden te hebben verricht, wordt gekeken waar de jongere het beste tot zijn/haar recht komt, waar hij/zij zelf plezier in heeft en ook wat hij/zij aan kan. Zodat er in een vervolgtraject nog dieper kan worden ingegaan met alle benodigde vaardigheden. Met als uiteindelijk resultaat dat ze met deze werkervaring en scholing terecht kunnen bij reguliere bedrijven. “En dat is soms een hele stap, maar we zien zoveel jongeren die dit helemaal lukt”, zegt Arjan. “Het is wel heel erg maatwerk en die aandacht en zorg willen we elk van onze jongeren geven”.

Hij heeft vertrouwen in de doorstart. Het feit dat de AGL in de afgelopen jaren voor de Zonnehuisschool een goed traject en netwerk heeft opgebouwd geeft ook extra zekerheid. En dit nieuwe project met Infento, in samenwerking met re-integratiebedrijf Jobstap, dat in de komende maanden echt naar buiten zal komen, loopt ook beregoed.

We hebben uiteraard een bezoek gebracht aan de bedrijfshal in Den Dolder, waar de ruwe onderdelen (en vooral veel wielen en banden) al klaar liggen. “Het is meer fishertechnic, maar dan in het groot”, merkt Pieter Wout Duquesnoy op. “Ik merk hier bij iedereen een groot enthousiasme en inzet. Dat is goed. Trouwens, mijn jeugd met het sleutelen met meccano en later fietsen en andere techniek, het kriebelt wel even nu.” De werkhandschoenen komen al meteen goed van pas bij het uitladen van de nieuwe “picking-bakken”. “Het verleden van deze handschoenen sluit geweldig aan bij het gebruik in de toekomst! Zo kloppen dingen en zijn cirkels rond“, aldus Arjan.

Pieter Wout bij de Zonnehuizen bedrijfshal

Eerder in de januari heb ik als fractievoorzitter van de SP Zeist ook al gesproken met een andere medewerker van Zonnehuizen. Zij heeft van de SP een van de uitgeloofde kadobonnen mogen ontvangen. Ook zij vertelt dat ze heel blij is om te kunnen werken bij Zonnehuizen, dat de zorg die ze daar aan de jongeren geven uit haar hart gegrepen is. Ondanks alle perikelen in het verleden heeft ze goede hoop op de toekomst en ook de problemen over het loon en de uitbetaling zullen naar haar idee goed worden opgelost. Ja, ook zij is boos op het voormalig bestuur. En natuurlijk grijpt dit in, ook op je privéleven. “Wat niet te denken van de mensen, die tientallen, soms zelfs honderden, vrije dagen hebben opgespaard voor een sabbatical of eerder pensioen en deze dagen allemaal kwijt zijn.” Het voormalig bestuur moet zeker worden aangepakt, en ze is dan ook zeer blij met de acties van Renske Leijten namens de SP in Den Haag. Maar ze ziet niet veel steun vanuit de staatssecretaris. “Dat geeft dan ook wel een rot gevoel, je werkt hard en houdt vol, zelfs als je loon niet zeker is, en we zijn als medewerkers toch wel in de steek gelaten, ook door het vorige bestuur.”

Pieter Wout

U bent hier