h

Als ik niets doe word ik gek

20 maart 2012

Als ik niets doe word ik gek

Atelier Totem is een werkplaats waar mensen met afstand tot de reguliere arbeidsmarkt weer actief kunnen zijn door middel van creatief en ambachtelijk werk. Deelnemers kampen veelal met een psychiatrisch probleem of zijn weer op de goede weg na een verslaving. In de loop der tijd is er met Altrecht Talent een goede samenwerking ontstaan en komen er met regelmaat cliënten naar onze werkplaats. Totem bestaat nu bijna 3 jaar en is gevestigd in het hartje van Zeist.

Innovatief en uniek

De werkwijze van Atelier Totem is innovatief en uniek. Filosofie van Totem is dat de bejegening van de doelgroep cruciaal is. De benadering is gelijkwaardig, informeel en erg open. Er zijn geen sleutelbossen, deelnemers worden niet buitengesloten achter vergaderdeuren. De sfeer is buitengemeen goed. Er zijn geen wanklanken, diefstallen of achterklap. Inmiddels werkt een groep van 60 deelnemers (tamelijk) trouw in de werkplaats in Zeist.
De deelnemers vinden bij Totem een dagbesteding in goede ontspannen sfeer. De gedeelde achtergrond van psychiatrie dan wel verslaving leidt tot een opbouwend groepscontact, waarin men elkaar stimuleert en opvangt.
Een vijftal motto’s kan onze werkwijze goed illustreren:
1. stilstand is achteruitgang
2. actief iets buiten de deur doen is voor iedereen gezond
3. kijk naar wat je wel kan, in plaats van wat niet (roeien met de ….)
4. probeer nieuwe dingen
5. durf te mislukken

Disciplines

Totem herbergt veel disciplines waarin de handen kunnen wapperen: beeldhouwen, meubelmaken, schilderen, lassen, glas-in-lood, computervaardigheden, keramiek, mallenmaken, bronsgieten en last but not least: muziek. Er kan dus veel en er is ruime kennis onder alle deelnemers.

Tenstoonstelling en open huis

Op 15 , 16 en 17 maart kan heel Zeist kennismaken met deze unieke werkplaats. De tentoonstelling "Als ik niets doe, word ik gek" bezoeken en genieten van de tentoongestelde werkstukken.

De overzichtstentoonstelling vind u aan de Steynlaan in het oude Eneco gebouw bij kunstencentrum P’arts in Zeist. De werkplaats bevindt zich op loopafstand en heeft dan ook haar deuren geopend. De expositie is voor iedereen toegankelijk. Mocht u nu meer willen weten ga dan naar /images/AtelierTotem.pdf u vind daar een representatieve film, en een link naar een artikel over ons in de PSY, maandblad voor geestelijke gezondheid.

Bij het openingsfeest was de SP raadslid Pieter Wout Duquesnoy ook nadrukkelijk aanwezig " Leden van de SP Zeist bezochten indertijd Atelier Totem samen met kamerlid Krista van Velzen. Nu krijgt heel Zeist de kans kennis te maken met Atelier Totem.

Totem en de SP zijn geen onbekenden van elkaar. In minder goede tijden wisten we elkaar al te vinden.
Als SP Zeist maken wij ons met grote regelmaat zorgen om de zorg. Over Atelier Totem hoeven we dat niet meer te doen. Fantastisch om te zien hoe kleinschalige zorg zo tot bloei gekomen is.

De tentoonstelling zelf is verassend, zo exposeerde Noortje van Kamer, beeldend pijltjeskunstenaar, twee van haar topstukken. Haar werken zijn inmiddels ook te vinden in het VU-Amsterdam .

U bent hier