h

Verse lucht in detentiecentrum Kamp Zeist?

19 februari 2012

Verse lucht in detentiecentrum Kamp Zeist?

De uitzending van Zembla maakte dat detentiecentrum Kamp Zeist weer eens in de landelijke belangstelling stond. Slechte lucht en slechte gezondheidsomstandigheden in deze gevangenis voor asielzoekers. En speciaal gebouw 4, waar de onschuldigen zitten, voldoet niet aan normen. Pieter Wout Duquesnoy, fractievoorzitter SP Zeist en al jarenlang betrokken bij dit detentiecentrum: “het is weer eens te triest voor woorden. Weer gebouw 4, daar was jaren terug ook de brandveiligheid niet op orde. Dat werd niet erkend, totdat de Raad voor de veiligheid haar rapport openbaarde. Er zijn toen daarvoor aanpassingen gemaakt, maar dit gebouw zou al lang afgebroken moeten zijn. We hebben niet voor niets jaren terug het bestemmingsplan aangepast, zodat nieuwbouw elder mogelijk was en dit gebouw kon worden opgeruimd.”

Uiteraard was er bij de wake van februari ook aandacht voor deze televisie uitzending. Bij iedereen heerst dan ook onbegrip dat het steeds weer zover kan komen. Ook nu weer werd na afloop contact gezocht met juist de mensen in gebouw 4 aan de achterzijde van het terrein. Met bonken op de ramen en knipperen van de lichten in de cel “schreeuwde” de ingeslotenen naar de wakers. Bloemen, licht en “we shall overcome” was de communicatie terug. Dan is het vreemd om te horen van personeel dat men weinig merkt van die maandelijkse wake.

Detentiecentrum Kamp Zeist

Hoezo “te horen van het personeel”? Samen met 2 groenlinksers, uit Zeist en Soest, ben ik als SP-raadslid op bezoek geweest in het detentiecentrum. We hebben daar de gebouwen en de cellen gezien en lange gesprekken gehad met de leiding. Bijvoorbeeld over die slechte gezondheidstoestanden van gebouw 4. De directie had al plannen (bijna) klaar om aan de ventilatie en de verlichting iets te doen. Deze plannen zijn door de aandacht na de Zembla uitzending in een stroomversnelling gekomen. Plots kreeg de leiding wel het groene licht van het ministerie om verbeteringen uit te voeren. In de gangen liepen electriciens rond, tussen de bewakers en ingeslotenen. Men kon ons ook het verschil laten zien van deze nieuwe verlichting ten opzichte van de oude situatie, maar de aanpassing vorderd gestaag. Ook konden we zien dat er ventilatieluiken worden gemaakt in de cellen. Die gaan samen met de verbeterde luchtafvoer ook zorgen voor een gezonder klimaat binnen.

Mensen bij Kamp Zeist

De leiding heeft nog andere plannen ter verbetering, daar zijn ze volop in gesprek met het ministerie voor. Uiteraard is het opsluiten van deze onschuldigen verfoeilijk, het is goed dat aan de situatie wel verbeteringen worden aangebracht. En dat ook mogelijkheden worden geboden om meer activiteiten te hebben. Het is te hopen dat de verbetering van het klimaat, dat nu de gevangenen krijgen, ook zal plaatsvinden bij het ministerie. Zodat kamp Zeist de mogelijkheden krijgt het verblijf minder erg te maken. Ook al zal gebouw 4 rond 2015 gesloopt moeten worden, nog is het een goed plan om hier ervaring op te doen met andere meer humane vormen van detentie.

Hek rond Kamp Zeist

Neen, het is nog niet zo prachtig dat de wakes niet meer nodig zijn. Dus ook zondag 4 maart om 16.30 moet iedereen weer aanwezig zijn op de Richelleweg 13 te Soesterberg. En voor de SP en ook de raad van kerken blijft het belangrijk waakzaam te blijven. Hoe gaat het met de communicatie tussen gemeentes en detentiecentrum? Dat was nog mistig. De directie spreekt over 4 tot 5 gesprekken per jaar, de burgemeester gaf eerder aan 3 maal per jaar contact te hebben. En ook het feit dat de burgemeester van Zeist niet op de hoogte was van een bijna-klinkering in de vrieskou, maakt dat niet alles perfect verloopt. De leiding van het detentiecentrum heeft heel wat actie moeten doen om die persoon niet bij min 10 op straat te zetten maar hem een warmere opvang te geven. Juist dit soort situaties zouden ook zeker onderdeel moeten zijn van de communicatie tussen kamp Zeist en de beide gemeentes. En ook het hele probleem van gebouw 4, het gesprek vond pas plaats na ons bezoek aan Kamp Zeist. Neen, kom met bloemen en licht op 4 maar naar de wake, aub.

U bent hier