h

Mensenrechten, een dag is niet genoeg.

7 december 2011

Mensenrechten, een dag is niet genoeg.

Op zaterdag 10 december is er weer de internationale dag voor de mensenrechten. Dan wordt de verjaardag gevierd van het VN-handvest "de universele verklaring van de rechten van de mens". Die dag is er om 16.30 uur een fakkeloptocht naar het detentiecentrum Kamp Zeist.

De fakkeloptocht vertrekt vanaf het monument "De Vleugel" te Soesterberg, op de hoek Kampweg en Rademakerstraat en duurt tot 18.00 uur. De kerken van Soest, Soesterberg en Zeist organiseren deze optocht. Net zoals zij elke eerste zondag van de maand de wake organiserrt bij Kamp Zeist. Elke eerste zondag staan we stil bij de schending van mensenrechten in onze regio. Rechten van onschuldigen, die opgesloten worden in de gevangenis van Kamp Zeist louter en alleen omdat ze vluchteling zijn.

Bij de laatste wake, die van 4 december, werd de wake ook in het teken van St Nicolaas gehouden. De liederen waren aangepast en de jongerenafdeling van GL, Dwars Utrecht, had 460 schoenen gevuld met spullen voor de onschuldig gedetineerden. Deze gevulde schoenen hadden zij eerder in de week opgehaald in Utercht, om op die manier bij meer mensen het leed van de opgesloten asielzoekers onder de aandacht te brengen. Na afloop van de wake waren de bewakers in Kamp Zeist dan ook bereid om de spullen in ontvangst te nemen en door te geven aan de asielzoekers. Er werd zelfs de afspraak gemaakt dat pluche knuffels zouden worden doorgestuurd naar het detentiecentrum te Rotterdam. In Zeist worden geen kinderen meer opgesloten, althans niet voor langere tijd. In Rotterdam wel, daar zitten mensen opgesloten, waarvan de regering denkt (en hoopt) dat ze in een paar dagen kunnen worden uitgezet.

Ook voor de mensen in Kamp Zeist is contact met de buitenwereld van groot belang. Zeker rond Kerst en Oud en Nieuw is het voor de vreemdelingen in detentie in Kamp Zeist van groot belang om hun familie en vrienden te kunnen bellen. Maar bellen kost geld. Daarom is een telefoonkaart altijd een zéér welkom cadeau. De gezamenlijke kerken doen dus ook dit jaar weer een oproep:

Graag zouden we ook dit jaar met Kerst alle vreemdelingen in detentie een kaart willen geven. Er zijn momenteel rond de 450 mensen gedetineerd. Doet u (weer) mee? Uw kunt uw bijdrage graag overmaken aan: Stichting Steuncomité Asielzoekers en Vluchtelingen In Zeist (SAVIZ)
Bankrekening 7454020 Onder vermelding: telefoonkaarten (N.B. adresseer volledig, inclusief de woorden "In Zeist", anders komt het geld terug).

Kamp Zeist dec 2011 Kamp Zeist dec 2011

U bent hier