h

Oprichter landelijke voedselbank gestopt

20 november 2011

Oprichter landelijke voedselbank gestopt

Sjaak Sies heeft vrijdagmiddag ter ere van zijn afscheid van de Voedselbank Rotterdam, de Erasmusspeld gekregen van wethouder Marco Florijn. Hij ontvangt deze Rotterdamse onderscheiding voor het oprichten van de Voedselbank en zijn jarenlange inzet hiervoor.

In 2002 ging de heer Sies samen met zijn vrouw Clara de strijd aan tegen voedselverspilling. Voedsel is niet altijd en voor iedereen een vanzelfsprekendheid. De heer Sies ontdekte dat de verspilling van voedsel onnodig is en eenvoudig omgezet kon worden naar een eerlijke herverdeling van mensen die het financieel moeilijk hebben.

Het begon allemaal achter de eetkamertafel thuis aan de Molenwei nr. 39. Al snel gingen er dertig voedselpakketten per week via hun voordeur naar mensen die dat hard nodig hebben. Inmiddels is de tomeloze inzet en energie van de familie Sies overgeslagen op anderen en is er een landelijke organisatie ontstaan met acht regionale Voedselbanken.

Busje van Voedselbank Zeist

Sjaak heeft afscheid genomen van een organisatie waarvan hij nooit had gedacht dat de impact landelijk zo groot zou worden. Hij heeft iets op de kaart gezet wat iedereen de ogen heeft geopend. De mensen beseffen nu: dat er in Nederland ook armoede en honger is, Dat veel mensen niet in staat zijn zich door de bureaucratie te worstelen en daardoor in de problemen komen. Dat er adequate hulpverlening vanuit het maatschappelijk werk van de grond is gekomen omdat de voedselbank de mensen naar deze professionals stuurde om ze bij te staan met al hun problemen. Sjaak nam het voortouw, met een onuitwisbare indruk en landelijke bekendheid. Door hem ondersteunen we met z’n allen ELKE WEEK zo’n 25.000 gezinnen en worden zij geholpen met hun (financiële) problemen, deuren zijn geopend, sociaal isolement wordt minder, voedselbank is een begrip geworden. Ook in Zeist

Uitgiftepunt Zeist

Bij het uitgiftepunt Zeist noord was er geen tijd om stil te staan bij zijn afscheid. Deze week waren er weer nieuwe klanten en dus nog meer kratten. Kratten die dankzei sponsors en gulle gevers in Zeist gelukkig nog goed gevuld zijn, en waardoor ondanks de ellende en armoede er weer een hoop vrolijke gezichten te zien waren. Het is en blijft een wonder hoe de vrijwilligers van de voedselbanken dit toch iedere keer weer voor elkaar krijgen.

Vandaag gingen we langs bij de voedselbank Zeist http://www.voedselbankzeist.nl/. En overhandigde we Coördinatrice Andrea van Sark een winkelmandje met levensmiddelen die geschonken waren door bezoekers van de weggeefwinkel aan huis.

Op 26 november, op niet winkeldag, zal de weggeefwinkel Zeist ism de SPZeist van 11.00 tot 16.00 uur op winkelcentrum Belcour staan. Hoewel winkelen bij de weggeefwinkel gratis is en blijft vragen wij bezoekers een bijdrage te leveren tbv de voedselbank Zeist. Dat kan in de vorm van onaangebroken HOUDBARE producten of door een donatie. Mocht u niet in staat zijn om naar de weggeefwinkelkraam op Belcour te komen maar wilt u de voedselbank Zeist wel steunen dan hopen we dat u een bijdrage, hoe klein ook, rechtstreeks wil overmaken naar de voedselbank Zeist . Alle gegevens vind u hier http://www.voedselbankzeist.nl/donatuers.html

Meer informatie over de weggeefwinkelkraam vind u hier /nieuws/2011/11/niet-winkeldag-2011-zeist

U bent hier