verslag regioconferentie 10 oktober 2011
verslag regioconferentie 10 oktober 2011
Afgelopen zaterdag vond in Utrecht weer de halfjaarlijkse regioconferentie plaats. Voor de afdelingen uit Utrecht en Flevoland werd bij stemming een regiovertegenwoordiger gekozen. De regiovertegenwoordiger vertegenwoordigt enerzijds de Utrechtse afdelingen voor het landelijk partijbestuur én fungeert anderszijds als verbindende schakel tussen de afdelingen. Een belangrijke functie dus, waarvoor met overgrote meerderheid kandidaat Koen Verhofstad werd verkozen tot regiovertegenwoordiger van de provincie Utrecht.
Tijdens de bijeenkomst was er ook volop gelegenheid om SP statenleden vragen te stellen over actuele kwesties, zoals over de plannen van dit kabinet om Utrecht, Noord-Holland en Flevoland onder te brengen in een grote mega-provincie. Die samenvoeging zal wat de SP betreft er niet komen, ook als er over veel details over de fusie (zoals over de vraag waar dan de nieuwe provinciehoofdstad moet komen) nog veel onduidelijkheid is. Daarbij komt dat zo'n mega-provincie eerder verder weg dan dichtbij de burgers komt te staan, reden waarom de SP deze plannen ook afwijst.
Verontrustende cijfers waren er ook te melden: zo kwam naar voren dat de provincie Utrecht afgelopen jaar 'slechts' een aantal van ruim 600 nieuwe woningen had gerealiseerd, veel te weinig voor een provincie die zich in haar woningbeleid toch tot doel had gesteld het woningtekort substantieel terug te dringen. Verheugend was dan weer het nieuws dat een nieuwe lokatie voor de bouw van 1.800 woningen was gevonden nabij Hagestein (gemeente Vianen), nadeel was alleen dat de huizen dan wel op moerassige bodem zouden worden gebouwd.
Tiny Kox hield nog een korte inleiding op de stand van zaken rond de euro-crisis. De Eerste Kamer zou komende week 'even' moeten beslissen over het plan van dit kabinet om voor 100 miljard euro garant te staan aan geld dat door de euro-landen gezamenlijk in het noodfonds gestort wordt. Een noodfonds dat officieel is ingesteld voor het 'overeind' houden van landen als Griekenland en andere landen die mogelijk afkoersen op een 'faillietos' à la grecque, maar nu al een bodemloze put van een fonds dat Europese banken in hun verlies op miljardenkredieten zoveel mogelijk wil compenseren. Als een van de weinige partijen is de SP tegen dit voorstel van dit kabinet, dat zich hult in stilzwijgen als het gaat om het risico dat we als land daarbij lopen. En wel een van 10.000 euro per persoon, wat u misschien niet meer terugkrijgt. Geen leuke boodschap, maar toch goed om alvast te weten als het risico straks echt een rekening wordt. Maar vooral ook een erg duur staaltje “rentmeesterschap” van dit kabinet, dat al zoveel wil bezuinigingen om de rekening van de oplopende staatsschuld niet te hoeven doorschuiven naar volgende generaties.
Als afsluiting van de dag werd in werkgroepen nog ideeën uitgewisseld, over manieren om meer mensen te mobiliseren tegen de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget, de sociale werkvoorziening, het openbaar vervoer, thema's waar voor de afdelingen nog veel werk is te verzetten.
David Tompot