h

SP actie Belcour

31 oktober 2011

SP actie Belcour

De drukte op Belcour was goed te noemen op 29 oktober 2011, uiteraard ook vanwege het lekkere weer. Deze keer was er geen caravan op de SP stand als blikvanger. Maar dat maakte niet uit, want de werkhandschoenen hadden een grote aantrekkingkracht. En dus werd de SP-stand druk bezocht. De werkhandschoenen met hun handtekening in het kader van de "Ketting van Solidariteit". Heel veel mensen zetten hun handtekening, vaak na enige uitleg, tegen de mogelijk nieuwe Wet Werken naar Vermogen (WWnV) die het kabinet in petto heeft.

De WWnV maakt het mogelijk straks mensen in reguliere arbeid in te zetten en te betalen onder het minimum loon. Er wordt wel gesproken over aanvullingen. Maar omdat de wet in eerste instantie bedoeld is voor de mensen in de Wajong (jong gehandicapten) en de WSW (sociale werkplaatsen) heeft men ook al het idee deze aanvulling tot minimumloon pas na 4 tot 20 jaar echt uit te voeren. Het wet heeft één goede intentie, namelijk om mensen, ook met een kleine handicap, regulier werk te geven. Maar de manier waarop is geheel fout. Werkgevers kunnen namelijk mensen gaan inhuren tegen een heel laag loon (flink onder het minimum uurloon). De compensatie is geen vast gegeven, dus de werknemers betalen zelf de prijs om aan het werk te komen. Met groot gevaar voor de armoedeval. Ook wordt het vangnet van Sociale Werkvoorziening flink uitgekleed, 60% van de huidige werknemers moeten uiteindelijk weg en er blijft maar plaats voor zo'n 30%. En last but not least, er wordt geen enkele dwang gelegd bij de werknemers om mensen met een handicap aan te nemen.
Vooral ook de enorme bezuiniging op de sociale werkvoorzieningen dreigt dus mensen weg te jagen, die helemaal geen reguliere baan kunnen krijgen bij bedrijven. En dus in de bijstand komen, achter de geraniums. En, let wel, dan weer net zo goed flinke kosten opleveren voor de gemeente. Maar het belangrijkste is dat ze op die manier worden teruggezet in hun mogelijkheden om mee te doen met onze maatschappij. vandaar ook de slogan "wij willen werk, geen armoede".

 wij willen werk, geen armoede

Er waren veel mensen die spontaan hun handtekening zetten op de handschoenen, daaronder was ook de burgemeester van Zeist. Verder kwamen we als SP uiteraard nog steeds goed in gesprek met de mensen over allerlei andere thema's. Een opmerking wil ik u niet onthouden, die ging over het SP-logo. "Is dit de ster uit Rusland" was de vraag. "Neen," antwoorde ik, "dit is de ster van Betlehem, want Christus was in mijn ogen ook de eerste socialist."
Het was een leuke dag, het resultaat was goed te noemen. Ik kan het ieder Zeister SP-lid aan raden om eens een zaterdags uurtje "op te offeren" om samen met Pieter Wout mensen te woord te staan en te gaan discussiëren met mede bewoners uit Zeist en omstreken. En uiteraard nodig ik alle Zeister bewoners uit om naar de SP stand te komen, elke laatste zaterdag van de maand op Belcour tussen 11.00 en 14.00 uur.

Gerrit van de Berkt

 wij willen werk, geen armoede

U bent hier