h

Kamp Zeist: vluchteling of crimineel?

1 oktober 2011

Kamp Zeist: vluchteling of crimineel?

Laura Hoogstraten, gemeenteraadslid Groen links, en Pieter Wout Duquesnoy, gemeenteraadslid van de SP, waren maandag 26 september te gast op een info avond over dit thema van Dwars Utrecht, de Jongerenorganisatie van Groen Links Zeist in het gemeentehuis van Zeist.
Steeds vaker en steeds meer vluchtelingen en migranten zonder verblijfsvergunning worden in Nederland opgesloten. Bovendien verblijven zij gemiddeld steeds langer in detentie. Eén van die detentiecentra zit in Zeist ook wel Kamp Zeist genoemd.

Maar eigenlijk weten we maar weinig over Kamp Zeist, want het is niet duidelijk wie er nou zitten (wel of geen kinderen bijvoorbeeld) en het is ook helemaal niet duidelijk wat de leefomstandigheden zijn. Uit verhalen blijkt dat het vaak om mensonterende omstandigheden gaat.
De sprekers vertelden over de geschiedenis van kamp Zeist, over het huidige gebruik van kamp Zeist, vertelden over de leefomstandigheden en gingen in discussie met de aanwezige jongeren en elkaar. Samen met vertegenwoordigers van de Raden van Kerken en van de Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU ) keken ze hoe zij de bewoners van het kamp ondersteund kunnen worden en wat er gedaan kon worden om dit bewind te stoppen:

1- Nationaal: Waarom wordt een vluchteling zonder proces in een detentiecentrum gegooid en welke alternatieven zijn er?

2- Lokaal: Raadsleden Laura Hoogstraten (GroenLinks) en Pieter Wout Duquesnoy (SP) vertelden over de omstandigheden van Kamp Zeist en welke plichten en mogelijkheden de gemeente heeft met betrekking tot Kamp Zeist.

3: Brainstorm: Gezamenlijk willen we kijken wat we kunnen doen om dit beleid te stoppen en de omstandigheden voor de bewoners beter te maken. Zo gaan we kijken welke acties we misschien kunnen ondernemen, welke raadsinitiatieven genomen kunnen worden

De kennismaking beviel alle aanwezigen goed. Er werd dan ook de intentie uitgesproken om een dergelijke avond over een half jaar nog eens te houden.

Uiteraard betekent dat niet dat er ondertussen niets zal moeten ondernomen. De raden van kerken nodigde alle aanwezigen uit om eens zelf te komen kijken bij kamp Zeist.

Zondag 2 oktober houden de Raden Kerken van Soest en Zeist hun maandelijkse Wake bij Kamp van Zeist.

Bent u al eens bij één van de maandelijkse Wakes bij Kamp van Zeist geweest? Bent u al eens getuige geweest van het gebonk op de ramen achter de tralies en metershoog prikkeldraad? Hebt u ook al eens een brok in de keel gevoeld bij het voelen van de machteloosheid van dit onrecht?
De Raden van Kerken van Zeist en Soest gedenken door de maandelijkse wakes, al meer dan vijf jaar, het onrecht dat uitgeprocedeerde asielzoekers, met als enige misdaad dat ze geen geldige papieren hebben, in een gevangenis worden opgesloten. Het regime is hier vele malen strenger dan bijvoorbeeld de Bijlmerbajes

Breng bloemen mee!
Breng mensen mee!
De mensen binnen weten dat we er zijn en hen niet vergeten.

Werkgroep Kerkelijke Ondersteuning Vluchtelingenwerk
van de Raad van Kerken Zeist

Kom zondag 2 oktober met bloemen en licht: naar het Detentiecentrum Kamp van Zeist, Richelleweg 13, Soesterberg 16.30 uur!!
Pieter Wout hoopt dat bij deze wake naast veel bekende gezichten ook veel nieuwe gezichten aanwezig zullen zijn. Zodat we gezamenlijk stil kunnen staan bij de gevolgen van het huidige vreemdelingenbeleid.

U bent hier