h

BIGA bouwt ook mee aan de Ketting van Solidariteit

7 september 2011

BIGA bouwt ook mee aan de Ketting van Solidariteit

Woensdag 31 augustus zijn SP-raadsleden Anne-Marie Mineur (De Bilt) en Pieter Wout Duquesnoy (Zeist) op bezoek bij de BIGA aan de Thorbeckelaan. In het kader van de actie "ketting van Solidariteit" wordt er een speciale opstelling gemaakt in de kantine. Deze opstelling geeft de mensen informatie over de ellendige kabinetsplannen en de gevolgen voor de Sociale Werkvoorziening. tevens kunnen de mensen hier hun steun geven aan de Ketting van Solidariteit door hun handtekening te plaatsen. In deze eerste middagpauze hebben we al snel zo'n 30 getekende werkhandschoenen opgehaald.

Als het aan het kabinet ligt wordt het bemachtigen van een werkplek op een sociale werkvoorziening stukken moeilijker. Over enkele jaren moet meer dan de helft van die arbeidsplaatsen weg zijn. En ook in de Wajong moet iedereen, die 75% of minder is afgekeurd, aan het werk in een reguliere baan. Zonder de broodnodige begeleiding. Maar welke baan dan. Het kabinet stelt dat de WSW-ers en Wajongers vanzelf wel naar een gewone baan gaan zoeken. En door het loon voor die mensen flink omlaag te brengen willen ze ook nog eens flink bezuinigen. De werkgevers hoeven veel minder te betalen, dat mag zelf een flink eind onder het minimumloon. Het rijk zal dan een stukje aanvulling geven op dat karige loon, maar nog niet eens tot aan het minimumloon. "Als een werkgever maar weinig hoeft te betalen, dan neemt ie vast wel zo'n WSW-er aan", zegt Rutte. Maar dat heeft ie fout. De werkgever zal eerst de "normale" mensen willen hebben, en die dan liefst voor een lager dan standaard loon. En met de crisis (veroorzaakt door die veelverdienende bankdirecteuren) en de toenemende werkloosheid hebben de werkgevers het nogal makkelijk voor het uitzoeken.

Annemarie Mineur bij de BIGA

Dus de werkgevers zullen helemaal niet massaal die WSW-ers en Wajongers in dienst nemen en dus gaan die naar de bijstand. "Inderdaad", zegt Pieter Wout Duquesnoy, "die mensen komen van een prachtige werkplek, met sociale contacten, met werkervaring, met trots op hun eigen werk. En dan kunnen ze, wat Rutte betreft, dus gewoon achter de geraniums en in de bijstand. Hardstikke fout". De BIGA is een goede WSW instelling, die heel veel werk maken om mensen buiten de werkplaats zelf aan de bak te hebben. maar dat gaat moeizaam, er is veel onwil van werkgevers, en er is begeleiding nodig. Pieter Wout: "Het enthousiasme waarmee deze WSW-er mij vertelde over zijn huismeesterbaan bij een school in Bilthoven, waar hij echt onmisbaar is voor duizendenéén klussen, geeft die trots wel weer. Willen we dat kapot laten gaan?".

Wil je ook je steun geven. Mail of bel dan even met de SP Zeist.

Pieter Wout achter de geraniums

U bent hier