h

De Amandelhof is niet veilig

28 augustus 2011

De Amandelhof is niet veilig

Al in het voorjaar kreeg de SP te horen dat de brandveiligheid van De Amandelhof niet veilig was. Vooral op de verpleegafdelingen ontbrak het aan vele essentiƫle zaken. De personen, die dit aankaarten bij de directie en het bestuur van Charim, kregen de deksel op hun neus. En werden op zo'n onbeschofte manier behandeld, dat je wel moest denken dat er meer achter zat. De SP fractie heeft toen ook aan het College van B&W daarover vragen gesteld.

"Heeft de brandweer de controle daar goed in de vingers? Is de vergunning wel geheel correct? Heeft de brandweer kennis van de situatie en de risico's?" De antwoorden waren nog niet erg hoopgevend, er waren vele zaken niet in orde en er was over een aantal zaken nog veel onduidelijk. In de raadsvergadering vertelde de burgemeester dat er op korte termijn controlerend en op verbetering gericht onderzoek zou worden gedaan. De SP heeft toen mondeling het college ook de toezegging ontfutselt om het niet bij de Amandelhof te houden, maar de gehele brandveiligheidscheck van verzorgings- en verpleeghuizen in Zeist met spoed op te pakken.

Tijdens de zomervakantie werd er echter weinig verbetering geconstateerd, terwijl de directie gewoon mooi weer speelde. De vraag van de SP was dan ook: "gebeurd er wel wat, gaan we hier echt handhaven?". Dit achter de broek zitten werd ook ingegeven door eerdere ervaringen, ook bij Kamp Zeist heeft de SP meerdere malen aan de bel moeten rinkelen voordat de gemeente alle registers open trok. Dit hielp, want er kwam ook meer duidelijkheid over alle acties. De gemeente was met de directie in gesprek gegaan, maar zelfs het gemeentelijk apparaat kwam er achter dat de directie zich vooral hooghartig gedroeg en de dans wilde ontspringen. Dat is Charim niet gelukt, de gemeente heeft strenge eisen gesteld. Niet op het minst omdat er ernstige branden zijn geweest in verzorgingshuizen elders in de provincie. Dat gaf extra druk. Omdat niet alle maatregelen direct klaar zijn, heeft de gemeente tijdelijke extra maatregelen afgedwongen op straffe van een dwangsom. Is de brandveiligheid van de bewoners van de amandelhof wel gebaat bij een dwangsom? "Neen, een dwangsom maakt het niet veiliger". zegt Pieter Wout Duquesnoy, fractievoorzitter van de SP Zeist. "Maar ook de gemeente moet zich aan de wet houden, dus termijnen moeten worden gegund. En met de dwangsom geven ze extra druk, het is de gemeente serieus. En dat was blijkbaar nodig, ook vanwege dat gedrag van de directie en bestuur van Charim". In het Algemeen Dagblad heeft journalist Mathijs Steinberger naar aanleiding van onder andere de vragen het bijgevoegde artikel geschreven.

U bent hier