h

Rondje tomaat, de laatste raad voor het zomerreces

5 juli 2011

Rondje tomaat, de laatste raad voor het zomerreces

Eind juni moest de raad twee beslissingen nemen over het plan Kerckebosch. Ten eerste was er het parkeren. De raad heeft eerder gesteld dat er zoveel mogelijk ondergronds moest worden geparkeerd. Maar dat kost geld en in deze tijden van bezuinigingen is dat krap. Dus dan maar minder ondergronds parkeren. Je moet als politieke partij dan wel uitleggen waarom je zo'n keus maakt.

Voor de SP is het belangrijk dat er een groot deel sociale woningbouw in dit plan blijft. En bij een geldtekort schiet juist de bouw van goedkopere huurwoningen erbij in. Voor Kerckebosch geldt dat het belang van de huurwoningen groter is dan het ondergronds parkeren.
Ten tweede moest de raad instemmen met de WijkOntwikkelingsMaatschappij, de WOM Kerckebosch. Dit is een soort bedrijf, dat alle bouw en aanpassingen binnen het plan Kerckebosch gaat regelen. De raad staat daarbij buitenspel. Bijvoorbeeld zo'n aanpassing als het eerder genoemde ondergronds parkeren wordt dan niet meer door de raad beslist. En dus kunnen burgers niet meer bij hun volksvertegenwoordiging aankloppen. Dat is de reden dat we als SP tegen deze WOM hebben gestemd.

Ook in Zeist West is een woningbouwproject mogelijk. Op de hoek van de Koppelweg en Griffesteijnselaan kan een oud stukje bedrijfterrein omgevormd worden tot 59 woningen. Het college heeft ook dit plan aan de raad voorgelegd, omdat er namelijk geen goedkope woningen worden gebouwd (het plan wijkt af van de kaders in de woonvisie). Over dit plan is al eerder een verhit debat gevoerd en dus kwam de coalitie met een aanpassing van het raadsvoorstel. Men wil proberen om een "substantieel" bedrag van de eigenaar te krijgen om hiermee elders in Zeist wel sociale woningen te bouwen. Voor de SP staat vast dat in elk groot bouwproject in Zeist minstens 1/3 deel goedkope woningen moeten zijn. Of er moet een vergelijkbaar bedrag in het fonds voor sociale woningbouw worden gestort.
Bij dit plan zal echter dat bedrag bij lange niet gehaald worden, dan wordt de winst voor de eigenaar te klein. De SP had liever gezien dat de raad de kans had gekregen om tot drie of maximaal vier verdiepingen hoog te bouwen. Bijvoorbeeld een apartementengebouw aan de Griffesteijnselaan, zodat er meer woningen hadden gepast en er dus makkelijk ook voldoende goedkope woningen gebouwd konden worden. Die keus is er niet en dus stemt de SP niet in met dit bouwplan. Pieter Wout Duquesnoy: "Het is niet eerlijk om mensen, die afhankelijk zijn van sociale woningbouw, weer eens de prijs te laten betalen voor de winst die een eigenaar wil hebben."

U bent hier