h

Schoonmaak ventilatiekanalen L-Flat

18 april 2011

Schoonmaak ventilatiekanalen L-Flat

Bij het schoonmaken van de vervuilde ventilatiekanalen bij de L-Flat is een aantal bewoners ongerust geraakt. Naast dat er namelijk nabij de L-Flat asbest was gevonden, zit er ook asbest in de ventilatiekanalen.

Dit is het zogeheten gebonden blauw asbest. Erg giftig als het losse vezeltjes zijn maar gelukkig ongevaarlijk zolang het vast zit. Met het schoonzuigen van de kanalen zou er misschien wel asbest vrij kunnen komen. Het meeste zou dan natuurlijk nog worden opgezogen door de installaties, met een speciaal filter. Maar wat gebeurt er met andere losse deeltjes? Hoe gevaarlijk is dit?

Ik heb daarop de woningcorporatie gebeld, die zijn de opdrachtgever van het werk. Daar vertelde ze me dat er al metingen zijn gedaan en dat uit die metingen GEEN asbest naar voren kwam. Maar dit betrof vooral de vuilstof uit de hoofdkanalen. Om dit moment wordt er verder onderzoek gedaan naar het vuil en stof in de zijkanalen. De kans is dat daar asbest in kan zitten. "We willen uiteraard niet rotzooien met zoiets gevaarlijks als asbest", vertelde me de verantwoordelijke bij De Kombinatie, "dus we zullen nu het onderzoek naar dat stof afwachten en dan de juiste maatregelen nemen." En dat uiteraard communiceren met de bewoners, dat spreekt vanzelf. Nog een belangrijke feit was dat voor het afzuigen de ventilatiekanalen niet dicht mogen staan. Omdat dat bij de eerste ruimingen wel was gebeurd zal bij alle woningen worden aangebeld om zeker te zijn dat het afzuigen vlekkeloos verloopt.
De SP is zeer benieuwd naar de uitkomst van het onderzoek maar kijkt ook met vertrouwen uit naar de reactie van De Kombinatie.

U bent hier