h

De week van het Zeister asbest

18 april 2011

De week van het Zeister asbest

De afgelopen week mag je met recht de "week van het asbest" noemen. Tenminste, als je de "week van het nachtelijk luidruchtig heien op de A28" wel even terzijde schuift. Asbest in de groenstrook van Vollenhove, het was flink in het nieuws. Hoe kwam het daar en hoe komt het weg? Uiteindelijk is dat vrijdag netjes opgeruimd en is het gewoon wachten op de volgende hoop asbest. Ook werd de SP op de hoogte gesteld dat er luchtkanalen in de Vollenhoveflats zouden worden gereinigd. Ook daar is asbest bij betrokken. Hoe veilig is het om een luchtkanaal te reinigen als je weet dat er een asbestcoating is? Die vragen zijn lastig te beantwoorden.

En dan was er nog de brief aan bewoners van Schaerweijde- en Schaepmanlaan. Asbest van de schuurtjes, die gesloopt gaan worden, lag her en der verspreid. Dit zou worden opgeruimd. Maar het in de brief genoemde bedrijf, SPS-Benelux, mag helemaal geen asbest reiniging doen. We zijn als SP maar eens gaan kijken. Op het eerste gezicht lijkt het goed geregeld, zo zagen we donderdagavond.

Asbest Schaerweijdelaan en Schaepmanlaan Zeist

Maar verderop viel het toch weer flink tegen. Blijkbaar was het speciale asbest-veiligheidslint halverwege al op. Maar er waren nog wat hekwerken.

Asbest Schaerweijdelaan en Schaepmanlaan Zeist

Helaas was het afval en asbest niet fatsoenlijk met plastic afgedekt. Zo is het natuurlijk slecht bestand tegen graaiende kinderhandjes.
De container, waar al die rotzooi in terecht kwam. Dat was gewoon een aanfluiting. Deze was gewoon open, geen enkele bescherming aanwezig. Voor kinderen of jongeren is dat natuurlijk gewoon de kat op het spek binden. Afsluiten dus, die container. Zodat er geen kinderen of jongeren bij kunnen, die dan met dat gevaarlijke spul gaan leuren.

Asbest Schaerweijdelaan en Schaepmanlaan Zeist

En verder konden we ook nog kleine en grote stukken asbest vinden op het terrein, waar helemaal geen hek of zo omheen stond. Open en bloot voor het oprapen, 'leuk' voor kinderen. Het is natuurlijk geweldig om met dit lekkere weer heerlijk met al dat mulle zand te spelen. We hebben uiteraard ook met bewoners gesproken: "dat asbest is er al 30 jaar, vroeger werd er veel onverantwoordelijker mee omgesprongen." Dat klopt ook, maar toen het asbest nog als dakbedekking op de schuren lag was het nog heel en konden kinderen er niet zomaar bij. En vooral ook, toen lag het op privéterrein achter een tuinhek. Nu is het gebroken, met losse vezels en dus extra gevaarlijk.

Het ergste kwam nog de volgende dag. Want toen ik als fractievoorzitter van de SP erachter wilde komen, welk bedrijf dan wel hier de sanering deed, kon niemand me antwoord geven. Niet bij de gemeente, terwijl die toch voor de controle moeten zorgen. Maar de betreffende ambtenaar was er helaas niet en verder wist niemand het. De Seyster Veste dan? Neen, die gingen er zelfs vanuit dat het SPS was, een beveiligingsbedrijf. En dat was me al door een asbest-deskundige verteld: "dat bedrijf kan het echt niet zijn, die mogen dat helemaal niet." Zelfs bij SPS blijven ze het antwoord schuldig, mogelijk dat ik daar maandag wat over hoor.
De milieudienst wist me te vertellen dat zij alleen naar inventarisatie keken en inderdaad eerder al hadden aangegeven dat het asbest verwijderen onder strikte normen zou moeten gebeuren. vandaar ook die asbest-waarschuwingen. Die waren pas een dag eerder aangebracht.
De arbeidsinspectie, afdeling asbest, kon wel vertellen dat het arbeidstechnisch volgens de normen was gebeurd, dus zou minstens een gecertificeerd bedrijf het werk hebben gedaan. En verder vertelde ze me dat vrijdagmiddag om 16.00 uur het werk allemaal klaar was.

Vrijdagavond dus nog maar even gekeken. De container, met al het asbest erin, zit nog steeds niet op slot. Maar misschien hebben kinderen wel voldoende moeite met dat kettinkje.

Asbest Schaerweijdelaan en Schaepmanlaan Zeist

En is dan echt alles nu opgeruimd? Neen, er zijn nog een aantal schuren, die nog moeten worden gesloopt. En ook vonden we nog een flinke brok, die geheel vergeten is, in de grote zandvlakte.

Asbest Schaerweijdelaan en Schaepmanlaan Zeist

Zaterdag al kreeg ik trouwens mail van de Seyster Veste. Er was wel degelijk een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf ingehuurd. Maandagochtend ben ik, samen met mensen van SPS-Benelux en van de Seyster Veste nogmaals voor een inspectie overal langsgelopen. Helaas vonden we daar toch nog twee stukken asbest, een kleintje en een grote plaat. Dat de container niet op slot was, ach, daar werd van gezged "dat heeft niet zoveel zin want de container was aan de bovenkant ook open. "Maar juist het feit dat er al eerder vandalisme is geweest en brandstichting in een schuurtje, maakt dat je toch beducht moet zijn voor jongeren of zelfs kinderen, die de container zomaar kunnen openen en dan met het asbest gaan spelen of zo", was daarop mijn reactie. Er is geen direct gevaar, maar het is toch beter om dingen te voorkomen.

Als fractievoorzitter moet ik zeggen, "we zijn als SP al niet gelukkig dat we in het milieujaarplan geen geld uittrokken voor asbestproblemen. En wat ik hier gezien heb geeft me zeker geen goed gevoel bij het feit dat de wethouder zei dat er allemaal wel goed aan de regels zal worden voldaan."

Pieter Wout Duquesnoy

U bent hier