h

illegaal of l'illegal

20 maart 2011

illegaal of l'illegal

Deze maand veel aandacht voor mensen in de illegaliteit. De eerste zondag van de maand, de wake bij kamp Zeist. Mensen, illegaal in Nederland omdat de regering ze weg wil hebben, die verscheurd zijn. Ze kunnen niet terug naar hun vaderland maar ze zijn dus ook niet welkom in Nederland.

Ook werd tijdens de wake aandacht gevraagd voor de indringende Belgische film "l'illegal". Over het relaas van een moeder met kinderen in Belgiƫ en de kafkaiaanse taferelen die ze meemaakt. Deze zeer indringende film draait o.a. in Utrecht vanaf begin april. Triest is te weten dat die schrijnende situatie net zo goed ook in Nederland gebeurt.
Op 17 maart was er op het Domplein in Utrecht een actie tegen de strafbaarheid van illegaal verblijf. De regering wil de wetten aanpassen, waardoor mensen zonder verblijfsvergunning strafbaar worden gesteld. Bijvoorbeeld het feit dat zelfs de IND geen reisdocumenten kan verkrijgen om iemand terug te sturen wordt dan gewoon verhaald op die ongelukkige persoon zelf. Dat is uiteraard geheel tegen alle mensenrechten in.

Dhr. Noordermeer van de stedelijke Raad van kerken

Om hier aandacht aan te geven gingen op het Domplein diverse bekende mensen, zoals Bob Fosko en Vincent Bijlo, een half uur een koude cel in. Deze Nacht van de Vervanging was georganiseerd door diverse vreemdelingen-hulpinstanties uit Utrecht. Veel indruk maakte ook de Utrechtse Imam Ibrahim Gundogdu. Hij koos er voor om het verhaal te vertellen van een een vluchteling, die vanwege zijn homosexuele geaardheid, in eigen land vervolgd werd. In Nederland kwam hij als ongewenst vreemdeling vast te zitten in vreemdelingendetentie.
Na afloop van het half uurtje "vervangende celstraf in de Domplein-cel" kwamen we met de imam aan de praat. Ibrahim is de imam van de Turkse moskee Kanaleneiland. Hij verteld over de problemen die jonge Turken daar ervaren en over kansen krijgen en kansloosheid, over verdaagzaamheid en verdragen worden. Ondertussen zetten vele bezoekers en voorbijgangers hun handtekeningen, waaronder beide ex-statenleden Nicole en Pieter Wout.

Ook Nicole van Gemert zet haar handtekening

U bent hier