h

kennismaken met atelier totem

10 november 2010

kennismaken met atelier totem

Leden van de SP Zeist bezochten indertijd Atelier Totem samen met Krista van Velzen. Nu krijgt heel Zeist de kans kennis te maken met Atelier Totem.
Atelier Totem presenteert 33 maanden aan de slag in Zeist.

Atelier Totem is een werkplaats waar mensen met afstand tot de reguliere arbeidsmarkt weer actief kunnen zijn door middel van creatief en ambachtelijk werk. Deelnemers kampen veelal met een psychiatrisch probleem of zijn weer op de goede weg na een verslaving. In de loop der tijd is er met Altrecht Talent een goede samenwerking ontstaan en komen er met regelmaat cliënten naar onze werkplaats. Totem bestaat nu bijna 3 jaar en is gevestigd in het hartje van Zeist.

Innovatief en uniek
De werkwijze van Atelier Totem is innovatief en uniek. Filosofie van Totem is dat de bejegening van de doelgroep cruciaal is. De benadering is gelijkwaardig, informeel en erg open. Er zijn geen sleutelbossen, deelnemers worden niet buitengesloten achter vergaderdeuren. De sfeer is buitengemeen goed. Er zijn geen wanklanken, diefstallen of achterklap. Inmiddels werkt een groep van 35 a 40 deelnemers (tamelijk) trouw in onze werkplaats in Zeist. De deelnemers vinden bij Totem een dagbesteding in goede ontspannen sfeer. De gedeelde achtergrond van psychiatrie dan wel verslaving leidt tot een opbouwend groepscontact, waarin men elkaar stimuleert en opvangt.

Een vijftal motto’s kan onze werkwijze goed illustreren:

1. stilstand is achteruitgang
2. actief iets buiten de deur doen is voor iedereen gezond
3. kijk naar wat je wel kan, in plaats van wat niet (roeien met de ….)
4. probeer nieuwe dingen
5. durf te mislukken

Disciplines
Totem herbergt veel disciplines waarin de handen kunnen wapperen: beeldhouwen, meubelmaken, schilderen, lassen, glas-in-lood, computervaardigheden, keramiek, mallenmaken, bronsgieten en last but not least: muziek. Er kan dus veel en er is ruime kennis onder alle deelnemers.

Tenstoonstelling en open huis
Na 3 jaar samenwerken en de werkplaats opbouwen, is het de hoogste tijd om de buitenwereld te laten zien wat we kunnen. Op 12, 13 en 14 november organiseren we daarom een overzichtstentoonstelling bij kunstencentrum P’arts in Zeist. Onze werkplaats bevindt zich op loopafstand en heeft dan ook haar deuren geopend. De expositie is voor iedereen toegankelijk. Mocht u nu meer willen weten ga dan naar www.ateliertotem.nl, u vind daar een representatieve film, en een link naar een artikel over ons in de PSY, maandblad voor geestelijke gezondheid.

Het verslag van het bezoek van de SP Zeist met Krista van Velzen kan u hier bekijken /nieuws/2010/03/werkbezoek-krista-van-velzen-aan-atelier-totem

U bent hier