h

Rondje tomaat: monumentenlijst of bestemmingsplan?

6 oktober 2010

Rondje tomaat: monumentenlijst of bestemmingsplan?

In de raadsvergadering van 5 oktober stonden weinig controversiƫle zaken op het programma. Alleen in het uitgangspuntenvoorstel voor het nieuwe bestemmingsplan Zeist-West heeft de SP-fractie een opmerking geplaatst bij de uitspraak over de monumenten.

Het beleid van Zeist is om bij elk nieuw bestemmingsplan de gemeentelijke monumenten (ook groene monumenten, dus prachtige stukjes bos enzo) van de monumentenlijst af te voeren. Deze "monumenten" worden vanaf dat moment dan beschermd door de omschrijving, die ze in het bestemmingsplan krijgen. Dat is althans de versie van het College.

De SP is van mening dat de bescherming veel minder wordt. "Natuurlijk zal bij een verandering van bestemming de raad moeten instemmen met die nieuwe bestemming", aldus Pieter Wout Duquesnoy. Maar over 10 jaar zijn het andere raadsleden, is men de intentie van het eerste besluit vergeten, en worden dingen geschrapt. Laatst nog is in de wijk Brugakker een klein stukje bestemmingsplan gewijzigd. Dit naar aanleiding van een opbouw, welke de buurt niet wilde hebben op een van de huizen. De aanpassing van het bestemmingsplan-deel is gedaan omdat het bestemmingsplan "niet aan de geest van de toenmalige gedachten over deze wijk zou voldoen". En zo'n zelfde redenering kan er straks over de status van voormalig gemeentelijk monument vallen. De SP is van mening dat een veel duurzamere en consistente bescherming bestaat door gewoon de gemeentelijke monumentenlijst aan te houden.

U bent hier