Rondje tomaat: begroting 2011
Rondje tomaat: begroting 2011
Op 26 oktober werd het debat gehouden over de eerste begroting van het nieuwe college. Helaas, een geheel complete begroting was het zeker niet. Er wordt 4 keer 1,5 miljoen vrijgemaakt voor de nieuwe plannen, die dan weer deels beschreven zijn in het collegeprogramma. Maar je kan niet bepalen hoeveel geld voor welk plan nodig is. En daarnaast weten we nu al dat we flink moeten bezuinigen. We krijgen straks veel minder geld vanuit Den Haag. Maar hoeveel minder? dat weten we niet, dus waarop en hoeveel we gaan bezuinigen staat ook nog niet vast.
In dat kader heeft de SP deze begroting en het collegeprogramma besproken. Hieronder globaal de bijdrage van fractievoorzitter Pieter Wout Duquesnoy in de eerste termijn.
Bezuinigingen dichterbij
De begroting 2011 ligt weer voor aan de raad ter goedkeuring. Was het geheel nog erg onduidelijk bij de voorjaarsnota, enige verbetering is er nu wel. Er ligt namelijk nu ook het collegeakkoord "Dichterbij" als uitvoering van het coalitieakkoord. Een klein beetje meer inzicht in hoe we geld (kunnen) gaan gebruiken. Wat nog niet bekend is bij deze begroting is de impact van het regeerakkoord en het gedoogakkoord. Er komt fiks minder geld, maar hoeveel precies en hoe we dit gaan opvangen is nog niet erg duidelijk. En dat is uiteraard een groot gemis voor een goede begroting, zeker als je wilt dat die ook in de komende jaren nog sluitend is.
De bezuinigingen: de gemeente gaat dit voelen en nog veel erger, de burgers, die het toch al niet makkelijk hebben gaan het voelen. We hebben al een eerste melding vanuit Den Haag. Minder geld voor de WMO. Een feit dat voor alle gemeentes geldt maar voor Zeist weer een klein beetje meer. Nu al kiezen we voor versobering van de WMO. Minder geld vanuit Den Haag, dus moeten we dit wel op de mensen afwentelen.
Er gaat nog veel meer "minder geld" komen. Net of we het economische dogma eindelijk hebben omgedraaid: "Als jij wat meer gaat doen in plaats van ikke, dan kan jij daar ook nog wat minder geld voor krijgen." Ik zie mezelf al in de supermarkt: een pak koekjes kost 89 cent en 2 pakken samen voor 50 cent??
Zeist kijkt bij deze begroting nog even de kat uit de boom. Het is nog onbekend hoe heet de soep wordt gemaakt, hoe lang ze er over doen om die soep op te dienen en dus hoe heet ie uiteindelijk wordt geserveerd. We moeten vanuit Zeist dus gewoon heel hard gaan blazen om die soep maar zou koel mogelijk opgediend te krijgen.
Het collegeakkoord spreekt groots over duurzaam en over het samen met de burgers doen. Dat is een goed streven. Duurzaam, waarbij de driehoek People-Planet-Profit (Aarde-Bewoners-Centen) nog eens uitgebreid wordt met welzijn. Mensen, die een goed welzijn hebben, dat is duurzaam. Maar houden we het vol? Kijk naar wat we met de WMO doen. En kunnen we Zeist fysiek duurzaam maken, is daar voldoende geld voor?
Het andere punt is de burgers en gemeente dichterbij. In het collegeprogramma staat "de gemeente faciliteert initiatieven die uitgaan van burgers, bedrijven en instellingen". Dat klinkt goed. Maar wat als een initiatief van de ene groep botst met die van een andere groep. Wie trekt aan het kortste eind? Is het de burger, die in zijn achtertuin een vier verdiepingen hoge wand van steen of glas ziet komen? En dat als vervanging van bomen? Hoe zit dat trouwens in zo'n situatie met dat groene imago van Zeist. Ook uit het collegeakkoord: "Het bondgenootschap van gemeente, burgers, instellingen. Dit veronderstelt een gelijkwaardige positie." De SP is benieuwd hoe dit er uit gaat zien. En wie gaat er uiteindelijk het besluit nemen?
Duurzaamheid in bouwen en wonen. Goed is dat het collegeakkoord spreekt over dubbel grondgebruik. Dat is efficiƫnt en dus wordt de schaarse ruimte beschermd. De SP pleit hier al jaren voor. Ook goed is dat we nog steeds er voor staan om zeker 31% sociale huurwoningen te hebben. Maar gezien het Rijks- en Europese beleid worden huurwoningen wel duurder, en dat terwijl aan de koopwoningenmarkt geen grote ingrepen plaatsvinden. Laten we vooral erg goed oppassen om iedereen maar rijk te rekenen en te beslissen dat er maar een klein aantal sociale huurwoningen nodig is. Als gemeente is het dan heel belangrijk om duurzaam ook in te zetten als begrip hierbij, en dus dat het slopen van goedkope woningen moet worden voorkomen. Daarnaast zullen we bij instellingen als corporaties extra druk moeten opleggen zodat ook zij die duurzaamheid, speciaal van deze woningen, omarmen.
Het streven van begroting 2011 en het Zeister collegeprogramma als duurzaam is een goed streven. Maar nu al is een van de pijlers, namelijk de sociale duurzaamheid, flink aangevreten door het rijksbeleid. Die ondermijning van zulke belangrijke gemeentelijke pijlers moeten de gemeentes niet toelaten. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe de VNG zich hiervoor gaat inzetten. Want anders wordt dit collegeprogramma helemaal niet zo'n veilig parkeerdek en stort het in deze collegeperiode misschien wel met veel geraas in.
In de tweede termijn ging de SP vooral in op de bezuinigingen, hoe gaan we zien wat we straks gaan doen. Er zullen hiervoor voorstellen komen van het College, de SP zal daar kritisch naar kijken en vooral de sociale peiler moet stevig blijven. De SP zal elk voorstel bezien en steunen als het goed is, en ertegen strijden als het ingaat tegen de SP-waarden, namelijk solidariteit, gelijkwaardigheid en menselijke waardigheid.
- Zie ook:
- Fractie