h

Rondje Tomaat: De Clomp

8 juli 2010

Rondje Tomaat: De Clomp

Winkelcentrum De Clomp in Zeist West moet vernieuwd worden. Men voelt zich hier niet meer veilig en het ziet er gewoon "niet meer uit". Dit laatste komt vooral doordat er geen reparaties en fatsoenlijk onderhoud wordt gedaan. Dat is wel verklaarbaar, de steeds wisselende eigenaren (onder andere ING, en nu Rialto) willen slopen en nieuwbouw. Een van de goede dingen, die in de diverse nieuwbouwplannen zat, is dat er ook woningen komen. Als de winkels niet geopend zijn is er dan altijd leven, de bewoners houden ook toezicht. En dat gebeurd nu dus niet.

Heel lang was het standpunt dat er veel gebouwd moest worden om uit de kosten te komen, 400 woningen en zo werd genoemd. Daar is de buurt altijd tegen in verzet geweest en een van de gunstige zaken is dat er een PlanBegeleidingsGroep voor De Clomp is, met bewoners, natuurgroepen en winkeliers. En nu ligt er het nieuwste plan voor de nieuwbouw, waarover de raad op 29 juni heeft beslist. Het duurde wel bijna een hele avond, en dat kwam omdat niet alles even duidelijk is en ook wensen van winkeliers en bewoners geweld worden aangedaan.

In het nieuwe plan staan dan maar 171 woningen, er is wel veel extra winkelruimte bijgekomen, zelfs een derde supermarkt is mogelijk. Nu is winkelruimte natuurlijk iets wat de "markt " moet bepalen, maar met de leegstand op Belcour (en ook daar de wens tot meer winkelruimte) is dit vragen om problemen. Met hogere huren krijg je dan snel weer leegstand en dus al snel verloedering. Dat dit voor Rialto niet zoveel uit maakt komt, omdat die het na de bouw zo snel mogelijk gaan verkopen. Zij zullen die winst na de bouw nog wel krijgen.

De Seyster Veste is al eerder uit dit project gestapt, de vraag is dan "wat weten zij meer dan de raad? Want nu is het de gemeente Zeist die de risico's afvangt voor de projectontwikkelaar. En dat zijn best grote risico's en dus flinke bedragen. Niet voor niets was het zelfs de VVD die over deze garantstelling van de gemeente zei "tot hier en zeker niet verder!". En zo voelt het ook, er is een dwangbuis van Rialto om de gemeente gespannen om mee te gaan in dit plan. Niet meedoen is geen optie, aldus de SP. Want dan gaat het alleen maar achteruit en dat is maatschappelijk niet verantwoord, voor de inwoners van Zeist West en voor de winkeliers.

Samen met oppositie partijen hebben we nog geprobeerd om die grote hoeveelheid winkelruimte te verkleinen en er meer groen rond het winkelcentrum te krijgen. Op een informele bijeenkomst stond Rialto niet geheel negatief tegen zulke aanpassingen maar tijdens de raadsvergadering bleek dit een stap te ver voor College en Coalitie. Wel is afgesproken dat er ook maximaal 171 woningen komen, maar ik houd mijn hart vast voor de huidige winkeliers, wat voor hogere huur zij moeten gaan betalen. En als Rialto dan ook nog zegt dat na 20 jaar weer een grote renovatie nodig is dan stelt de SP voor om die termijn flink langer te nemen. Want anders kun je echt niet van duurzaamheid spreken. Als alles goed gaat gaat de eerste schop nog vóór 31 december 2010 de grond in.

Pieter Wout

U bent hier